Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 ianuarie 2018, 16:15 Natura şi turismul views 14368
Moldova riscă să nu mai poată circula liber în UE
10 ianuarie 2018, 16:15 Natura şi turismul views 14368

Moldova riscă să nu mai poată circula liber în UE

În primul Raport elaborat de Comisia Europeană cu privire la implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize se arată că situația în Moldova este îngrijorătoare.

Aceasta prezintă un declin evident în ce privește aproape toate angajamentele importante.

Refuzul intrărilor a crescut cu 71%, șederile ilegale în UE au crescut cu 89%, iar solicitările de azil de către cetățenii moldoveni aproape că s-au dublat față de 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitărilor de azil a căzut de la 11% la 2%, se spune în raport, potrivit openmediahub.com.

După ridicarea vizelor în aprilie 2014, mai mult de 980 000 de moldoveni au avut 2,7 milioane de călătorii în UE în total. Tendința în creștere de a refuza intrarea în spațiul Schengen, existentă de-a lungul acestei perioade, s-a intensificat în prima jumătate a anului 2017. Numărul de moldoveni ce stau ilegal în UE a crescut de la 2245 în 2015 la 7660 în 2016 și a crescut cu încă 40% în primele șase luni ale lui 2017.

Au fost constatate întîrzieri serioase și interferență politică în implementarea măsurilor de combatere a corupției și a spălării de bani, reformă ce făcea parte din condițiile pentru obținerea liberei circulații. Comisia Europeană avertizează că lipsa progresului, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, compromite îndeplinirea acestor condiții și impune „măsuri urgente".

Îmbunătățiri nesemnificative au fost constatate în domeniul securității și ordinii publice, într-un context în care crima organizată din Rusia a transformat Moldova într-o țară de tranzit pentru spălarea banilor și o poartă de intrare a capitalului ilegal în UE.

Europol, Oficiul European de Poliție, avertizează că grupările criminale moldovenești reprezintă o „amenințare substanțială" în ceea ce privește creșterea traficului de droguri și țigări și că acestea își extind operațiunile din Polonia în Franța și din Austria în Germania.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

viza , UE , calatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
964 locuitori

Codreni este un sat din cadrul comunei Vălcineţ, raionul Ocniţa. Satul Codreni este situat la o distanță de 32 km de orașul Ocniţa şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Codreni este menționat documentar în anul 1765.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.