Spre compartiment: Natura şi turismul
04 septembrie 2017, 16:00 Natura şi turismul views 45307
Ce anunță cutremurile mici și repetate
04 septembrie 2017, 16:00 Natura şi turismul views 45307

Ce anunță cutremurile mici și repetate

Sîmbătă, 2 septembrie, la ora 12:33, în apropiere de Focșani, a avut loc un cutremur de pămînt. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat în munții Vrancea, la o adîncime de 64 de kilometri.

A fost un seism slab, de doar 2.6 grade pe Richter, pe care aproape că nu l-au sesizat nici locuitorii României, nici cei ai Republicii Moldova. Problema este alta: de la începutul anului s-au înregistrat deja mai bine de 50 de astfel de cutremure, scrie Sputnik.md.

Directorul Centrului de Seismologie Experimentală a Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe din Republica Moldova, Ion Ilieș, susține că în zona seismică Vrancea are loc acumularea unor energii care pot declanșa pe viitor un cutremur puternic.

El spune că acea serie cu cutremure mici nu este în măsură să elibereze energiile subpămîntene care ar putea să erupă într-o zi.

"Are loc acumularea acestei energii și, bineînțeles, se va produce un cutremur de proporții. Înainte ca aceasta să se declanșeze, vom avea o perioadă de liniște. După seismele din 2014 nu am avut niciunul puternic, cu o magnitudine de 7 grade pe Richter, care ar fi eliberat energiile acumulate în adîncuri pe mulți ani înainte. Așa că trebuie să ne așteptăm la un cutremur puternic", a declarat Ion Ilieș pentru Sputnik Moldova.

Cînd va avea loc cutremurul nimeni nu poate să spună. Dar seismologul afirmă că acesta poate avea loc în orice clipă și trebuie să fim gata în permanență de el.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

cutremur , Romania , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
713 locuitori

Ciobanca este un sat din cadrul comunei Pănășești, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 713 oameni. Satul Ciobanca a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.