Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 august 2023, 17:00 Turismul în Moldova views 16562
Nistrul (Foto, Video)
16 august 2023, 17:00 Turismul în Moldova views 16562

Nistrul (Foto, Video)

Nistrul este cel mai mare rîu din Moldova. Pe timpuri grecii antici şi romanii cunoşteau acest rîu, numindu-l Tiras. În Evul Mediu de-a lungul lui trecea calea comercială de la Lvov spre Crimeea şi Turcia. Cetăţile măreţe, ridicate pe malul drept al rîului s-au păstrat pînă astăzi la Hotin (Ucraina), Soroca, Bender, Belgorod-Dnestrovsc (Ucraina).

Nistrul izvorăște din Carpaţi, de la înălţimea de 759 m deasupra nivelului mării, din izvoarele de pe panta de nord-vest a dealului Rozluci; 700 km − rîul curge prin Ucraina, iar aproximativ 660 km − prin Moldova. Debitul său anual constituie în medie 10 km³; de 5 ori mai puţin, decît cel al Niprului.

Nistrul ca şi toate rîurile, care încep în munţi este un rîu capricios. Dacă în Carpaţi cade multă zăpadă, iar primăvara, de obicei, la sfîrşitul lui martie, rîul Nistru se revarsă pe cursul său inferior. Sînt şi revărsări din cauza ploilor torenţiale, acesta este specificul întregii zone de sud-vest a ţării noastre.

În luna septembrie şi în lunile de iarnă nivelul apei este cel mai jos. În decembrie rîul, îngheaţă, de regulă, dar numai pentru trei luni, la începutul lunii martie, iar uneori şi la sfîrşitul lunii februarie rîul începe să se dezgheţe, pornirea gheţurilor durează 1-2 săptămîni. Grosimea gheţii este în medie de 15-25 cm, iar o dată la 5-6 ani pornirea gheţurilor nu are loc, în general, în lunile reci ale iernii formîndu-se, în schimb, blocaje puternice de gheaţă.

Sute de ani revărsările dese şi neaşteptate provoacă pagube mari. Iată, spre exemplu, în anul 1954, lîngă orăşelul Dubăsari, a fost construită o hidrocentrală. Barajul ei nu reglementează scurgerea Nistrului, dar totuşi reţine apa şi acumulează apele sale. Mai sus de baraj a fost creat un lac de acumulare mare, cu adîncimea de 14-18 m. Acum acest lac de acumulare e cel mai mare din republică, suprafaţa sa, cînd nivelul este mediu, constituind 5400 ha. Malurile stîncoase, înalte, în multe locuri cu păduri pitoreşti sînt un loc minunat pentru odihnă, pescuit, turism.

Pînă la satul Vîhvatinţî, renumit prin săpăturile uneia dintre cele mai vechi aşezări ale omului primitiv, Nistrul curge prin valea îngustă, cu maluri abrupte, de calcar, în multe locuri acestea fiind împădurite. La sud albia se lărgeşte treptat, iar lîngă oraşele Tiraspol şi Bender atinge 10-20 km lăţime. Înclinarea scurgerii apelor aici este minimă şi rîul formează meandre bruşte cu forme ciudate, care în multe locuri se unesc între ele.

Malurile rîului sînt abrupte şi pietroase în cursul mijlociu, plate şi deschise în apropierea cursului inferior, ele bucurîndu-ne ochiul cu o permanentă schimbare de peisaj. Sînt deosebit de frumoase meandrele Nistrului, mai ales, primăvara, în aprilie, cînd pe maluri ca o panglică mare albă se întind livezile înflorite de meri.

Apa Nistrului e de o calitate bună: fără miros, plăcută la gust, e şi puţin mineralizată. Pe cursul întregului rîu apa e potabilă, e bună pentru irigare, utilizare industrială. Nistrul e navigabil pe teritoriul Moldovei, iar călătoria pe rîu e interesantă. Putem vedea straturile geologice, cetăţile vechi, livezile... Pe cursul inferior al Nistrului se află limanul de la Cuciurgan care se uneşte cu el, pe malurile acestuia fiind construită Hidrocentrala Electrică Moldovenească.

La punctul cel mai nordic al Moldovei, în satul Naslavcea, raionul Ocnița, se sfîrșește marele lac de acumulare al Nistrului, pe care a fost construită Centrala Hidroelectrică Dnestrovsc-2. Cel de-al doilea mare lac de acumulare de la Dubăsari, se întinde de la Camenca pînă la Dubăsari, aici, de asemenea, a fost construită Centrala Hidroelectrică. Lacul de acumulare Dubăsari este cel mai mare din Moldova și s-a format după construirea barajului Centralei Hidroelectrice Dubăsari în preajma or. Dubăsari, în anii 1951-1955. Lungimea totală a rezervorului 128 km – de la orașul Camenca pînă la or. Dubăsari. Lățimea medie a rezervorului 528 m, adîncimea medie - 7,2 m, adîncimea maximă - 19 m. Volumul rezervorului în primii ani constituia 0,485 km cubi, însă în ultimele decenii, din cauza colmatării s-a redus aproape în jumătate constituind în conformitate cu cele mai recente date 0,266 km cubi. Pe malurile lacului de acumulare sînt situate 3 orașe: Rîbnița, Rezina, Dubăsari. Pe coasta Golfului Goian, care e un braț al lacului se află Rezervația Naturală Iagorlîc cu floră și faună unice.

Pe malul stîng, în apropierea satului Cioburciu, raionul Slobozia, Nistrul a format un braţ larg − Turunciuc care își schimbă direcţia de curgere pînă la confluenţa cu Nistrul în apropiere de orașul ucrainean Beleaevo din regiunea Odesa. Lungimea rîului Turunciuc e de aproximativ 60 km, lățimea ‒ 30 de metri și doar atunci cînd îşi schimba direcția, la meandre, se măreşte pînă la 50-60 de metri. Adîncimea medie a rîului Turunciuc constituie 6 metri.

După ce iese din raionul Stefan-Vodă, Nistrul își continuă calea prin regiunea Odesa din Ucraina, unde se varsă în limanul cel mare al Nistrului, pe al cărui mal este situată cea mai veche cetate a Moldovei – Cetatea Albă (Cetatea Akkerman).

Cuvinte cheie:

Nistru , riuri , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1836
Populația:
2224 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Prodăneştii Vechi și Ştefăneşti. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Florești și la 106 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2224 de oameni. Satul Ștefănești a fost menționat documentar în anul 1836.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.