Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 februarie 2016, 14:16 Natura şi turismul views 7031
Moldovenii sînt avertizați să nu folosească utilaje ce funcţionează cu freon
02 februarie 2016, 14:16 Natura şi turismul views 7031

Moldovenii sînt avertizați să nu folosească utilaje ce funcţionează cu freon

Ministerul Mediului a lansat astăzi un apel către consumatori și agenți economici să nu procure echipament frigorific (aparate de condiționare a aerului sau frigidere) care funcționează pe bază de freon R22 (HCFC-22).

Acest îndemn face parte dintr-un șir de inițiative menite să descurajeze sau să restricționeze utilizarea substanțelor cu potențial poluant sporit. Acestea au scopul să înăsprească controlul, monitorizarea introducerii pe piață și utilizării echipamentelor respective.

Ministerul Mediului atenționează populația asupra faptului că în cazul folosirii acestui tip de freon este sporit riscul de fisurare a tuburilor prin care circulă agentul refrigerent și sînt posibile scurgeri de substanță în locuință sau spațiul unde este instalat echipamentul. "Astfel, pe lîngă acumularea substanței nocive în atmosferă, se creează un potențial pericol pentru sănătatea populației, inclusiv dezvoltarea factorilor cancerigeni", se subliniază într-un comunicat al instituţiei.

Pentru a evita consecinţele menționate, Ministerul Mediului recomandă procurarea și utilizarea echipamentului care funcționează pe bază de agenți frigorifici alternativi (oferta pieței este mai mult decît suficientă), care sînt la fel de eficienți în asigurarea frigului și nu prezintă riscuri sporite pentru mediu și sănătatea cetățenilor.

La nivel global a fost recunoscut că poluarea chimică intensă a atmosferei, în special cu freon, conduce nu numai la încălzirea globală, ci și la distrugerea şi apariţia găurilor în stratul de ozon. În acest sens, R. Moldova a ratificat anterior Convenţia de la Viena pentru protecţia stratului de ozon, precum şi Protocolul de la Montreal, ce prevede angajamente de a interzice sau limita consumul şi producerea substanţelor care distrug stratul de ozon.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

ecologie , dauna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.