Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
10 mai 2024, 17:00 Natura şi turismul views 36172
Valea rîului Lopatnic între satele Corjeuţi şi Caracuşenii Vechi, Briceni (Foto)
10 mai 2024, 17:00 Natura şi turismul views 36172

Valea rîului Lopatnic între satele Corjeuţi şi Caracuşenii Vechi, Briceni (Foto)

Am amintit în treacăt despre rîul Lopatnic în una dintre publicaţiile noastre anterioare Rîurile din Nordul Republicii Moldova, în acel material, însă, am vorbit în mare parte despre alte rîuri – Racovăţ, Draghişte, Ciuguru. Această publicaţie a apărut concomitent cu cea despre Defileul Borta Ciuntului, care a fost de fapt, continuarea celei dintîi şi a venit să o completeze.

Lopatnicul îşi are începuturile la Nordul îndepărtat al Republicii Moldova, curge prin centrul raional Briceni şi o serie de sate din raionul Briceni în direcţia sud-vest, fiind un afluent de stînga al rîului Prut, la fel ca majoritatea rîurilor din Nordul ţării noastre.

Călătoria noastră a început din satul Corjeuţi, un sat mare, frumos şi bogat, mai bine zis de la marginea acestuia. Am fost surprinşi de pitorescul peisajului, cînd ne-am pomenit acolo. De-a lungul malului drept al rîului este situată măreaţa stîncă Ţiglău, care e ca o poartă a satului. O stîncă asemănătoare cu aceasta am văzut în defileul Feteşti, raionul Edineţ. Numai că stînca Ţiglău arată mai impunător, ridicîndu-se deasupra văii cu circa 80-90 de metri. Stînca este plină cu peşteri naturale săpate parcă în ea, mai există o mulţime de legende, cunoscute din timpuri străvechi.

Apoi ne-am continuat drumul pe malul stîng, iar spre sfîrşit pe cel drept al rîului, deja după Defileul Borta Ciuntului. Chiar dacă rîul nu atinge mai mult de 7-8 metri lăţime, iar adîncimea rareori atinge un metru, valea sa este foarte vastă şi mai ales pitorească, fiind aproape în întregime valorificată de către sătenii satului Corjeuţi, iar în susul cursului său se află satul Caracuşenii Vechi. Cu toate acestea s-a păstrat şi vegetaţia naturală, adică iarba, iar în apropiere de defileurile, întretăiate de rîul Lopatnic şi pădurea. Deosebit de impresionant arată valea rîului din partea de sus a defileului Borta Ciuntului spre satul Corjeuti. Veţi putea vedea acest locuri în pozele noastre.

Pentru a străbate defileul amintit şi a pleca mai departe de-a lungul rîului a trebuit să înconjurăm pe drum de pădure ca să ieşim la capătul defileului. Pe aici, am trecut vadul spre malul drept şi ne-am îndreptat în susul apei. Am numărat în total 4 defileuri în calea noastră de la Corjeuţi pînă la Caracuşeni, vom numi numai Defileul Corjeuţi şi Borta Ciuntului, căci aceste denumiri sînt cunoscute, denumirea celorlalte - Tîrla boilor, Stînca tătarul, nu ştim sigur cărui defileu trebuie atribuite, iar locuitorii nu ne-au fost de mare ajutor, căci nu cunosc detalii despre aceste locuri sau denumirea lor.

Pe întregul său curs, rîul Lopatnic este foarte capricios şi şerpuitor. Mai aproape de satulCaracuşenii Vechi el formează un lac de acumulare nu foarte mare, înconjurat de dealuri, pe care-l veţi putea vedea în fotografiile prezentate. Aici pe malul său am făcut un mic popas. Apoi am început să căutăm drumul spre Caracuşeni, căci cel de-a lungul rîului a dispărut. Am fost nevoiţi să mergem ca printr-un labirint prin numeroase cîmpuri şi drumuri de ţară, orientîndu-ne după soare şi n-am greşit, căci ne-a adus direct spre sat.

Iar aici la marginea satului am văzut ultimul defileu din calea noastră, format şi el de rîul Lopatnic. Trebuie să Vă spunem, că însuşi satul este situat pe pantele unor stînci de toltre nu foarte mari. Şi acest sat este unul mare, frumos şi bogat, ca şi majoritatea satelor din raioanele Briceni şi Edineţ din Nordul Moldovei. Veţi putea vedea cîteva fotografii în materialul prezentat. Spre finele călătoriei, cînd puterile noastre erau pe sfîrşite, sufletul însă era plin de impresii, astfel încît, trecînd prin tot satul ne-am îndreptat spre casă, iar o părticică a sufletului nostru a rămas aici pe acest meleag fermecător. Ne vom reîntoarce neapărat în aceste locuri.

Pentru ca să Vă oferim un tablou deplin al rîului şi al văii sale am filmat un scurt materialvideo. Vă dorim călătorie plăcută.

 

Valea rîului Lopatnic - album foto

Cuvinte cheie:

turism , natura , Moldova , riuri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2052 locuitori

Ruseni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Ruseni și Slobodca. Comuna este aşezată în partea de est a raionului Edineţ pe malul rîului Ciuhur, la o distanţă de 10 km de orașul Edineţ, la o distanţă de 15 km de staţia de cale ferată Rediul Mare şi la 210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2052 de oameni. Prima atestare documentară a satului Ruseni din ținutul Hotin datează din 2 mai 1575.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.