Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
31 decembrie 2012, 12:13 Sărbători şi obiceiuri views 12620
31 decembrie 2012, 12:13 Sărbători şi obiceiuri views 12620

Moldovenii își mențin și promovează tradițiile și obiceiurile de iarnă

Desfăşurat chiar în ziua naşterii lui Hristos pe stil nou, festivalul regional al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă „Să trăiţi, să înfloriţi" din Șoldănești a devenit o adevărată sărbătoare atît pentru artişti, cît şi pentru sala arhiplină. Practic, fiecare evoluare în scenă a artiştilor era răsplătită de spectatori cu aplauze. 

Participanţii la ediţia 2012 a festivalului au venit cu colinde şi urături noi, selectate din localităţile lor. Au răsunat în primă audiţie cîntece de iarnă şi improvizări scenice cu măşti zoomorfe.

Este deja o tradiție faptul că  în ajun de Revelion la Ungheni să se desfășoare Festivalul Raional de tradiții și obiceiuri de iarnă cu genericul - ''După Datina Străbună''. În acest an festivalul a ajuns la cea de-a 16-a editie si a adunat circa 15 colective artistice din satele raionului.

Tradițional, La Nisporeni în ajunul sărbătorilor de iarnă se organizează festivalul „V-am ura v-am tot ura!”. Participanții au prezentat costume, jocuri și măști purtate la sărbători de la Crăciun pînă la Bobotează . Au fost prezentate colinde inedite hăituri și alte tradiții populare.

 

 

Cuvinte cheie:

sarbatoare , folclor , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
627 locuitori

Grebleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grebleşti și Mărtineşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Strășeni și la 42 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 627 de oameni. Satul Greblești a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.