Spre compartiment: Sărbători şi obiceiuri
01 octombrie 2016, 11:00 Sărbători şi obiceiuri views 12979
În Moldova se deafășoară Ziua naţională a vinului
01 octombrie 2016, 11:00 Sărbători şi obiceiuri views 12979

În Moldova se deafășoară Ziua naţională a vinului

În zilele de 1-2 octombrie, la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, se desfăşoară sărbătoarea tradițiilor – Ziua Națională a Vinului 2016, ediția a XV-a aniversară, cu genericul „Omul – Sufletul Vinului".

Premierele ediţiei din acest an sunt: degustări cu plată, lipsa frigăruilor, iar la ghişeul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului va fi şi un alcooltest.

„Vrem să promovăm un consum moderat, social responsabil. Când vorbim de o degustare gratuită provocăm o alcoolizare. Să nu fim condamnaţi la sfârşit că a fost o beţine naţională", a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

Ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a menţionat că la sărbătoarea Vinului va fi intezisă vânzarea tulburelului, a berii şi în premieră a frigăruilor.

„Noi încercăm să facem o combinaţie gastonomică cu vinurile ce vor fi vândute. Vinul trebuie apreciat nu ca băutură alcoolică ci ca produs alimentar", a declarat Grama.

„Vinul nu se bea, dar se degustă", a notat Arpentin.

Laitmotivul acestei ediții „Omul – Sufletul Vinului" aduce în prim-plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, accentuând ideea că omul care se dedică trup și suflet creării produsului emblematic, în podgorii sau la vinării, reprezintă esența vinului.

Conform tradiției, evenimentul se va desfășura sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie" și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru.

Elementele principale ale sărbătorii naționale sunt degustare cu peste 400 de vinuri. Peste 40 de companii mari își vor prezenta spre vânzare și degustare produsele de calitate.

Aventuri pe Drumul Vinului, un alt element al sărbătorii, infopoint-ul turistic din cadrul evenimentului va oferi vizitatorilor tururi tematice din inima capitalei spre originile vinurilor de calitate din țara noastră: destinații vitivinicole, galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni.

„Școala Vinului" – una dintre atracțiile principale ale sărbătorii, va oferi doritorilor seminare tematice prezentate de experți somelieri, cu subiecte diverse.

Concert grandios pentru toate gusturile – programul artistic al evenimentului include în mod tradițional 2 zile de spectacole artistice cu nume mari ale muzicii autohtone din toate genurile muzicale.

Târgul meșteșugarilor – la expoziția artelor tradiționale vizitatorii vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice. Aici vor fi expuse și pot fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie, realizate manual de către meşterii populari. Mai mult, doritorii vor putea participa la ateliere de olărit, sculptat, pictat, dogit și alte ocupații cu tradiție, specifice poporului nostru.

Organizarea sărbătorii va costa 2,3 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Potrivit estimărilor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, la eveniment sunt aşteptaţi câteva zeci de mii de vizitatori din ţară şi de peste hotare.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

Ziua vinului , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
227 locuitori

Taraclia este un sat din cadrul comunei Sadîc, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 54 km de orașul Cantemir și la 126 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Taraclia a fost menționat documentar în anul 1886.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.