|
Foto: noi.md |
Noaptea muzeelor, continuare a Zilei Muzeelor
„Pentru a 11-a oară, în acest an, în Republica Moldova se marchează Ziua Internațională a Muzeelor. Noaptea Muzeelor este un pandant, adică un asociat al Zilei Internaționale a Muzeelor", a menționat Monica Babuc în cadrul unei conferințe de presă, relatează NOI.md.
Atît Ziua Internațională a Muzeelor, cît și Noaptea Muzeelor se va desfășura pe 16 mai, concomitent, în patru muzee din Chișinău: Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă și Casa-muzeu „Alexandr Pușkin".
„Această Noapte a Muzeelor prevede activități multiple și capătă o culoare deosebită datorită acestei feerii, pe care noaptea de primăvară o poate oferi oricui, și la fel să scoată într-o evidență deosebită, colecțiile muzeale", a specificat Monica Babuc.
Noaptea Muzeelor va fi inaugurată la Muzeul Național de Artă, unde cei mai buni muzeografi vor fi decernați cu diplome, iar cel mai bun muzeograf al anului se va alege cu un trofeu din partea Ministerului Culturii.
În acest an, organizatorii evenimentului de talie națională promit lucruri inedite, precum concursul „City Quest", în cadrul căruia cîteva grupuri de tineri vor fi în căutarea unei comori. În cadrul Muzeului de Artă, 20 de echipe, constituite tot din tineri, se vor întruni în competiția intelectuală „Muzee și colecții".
În premieră, vedete autohtone, precum Geta Burlacu, Pasha Parfeny, Trupa „Acord", vor fi ghizi în cinci autocare care vor efectua un tur ghidat al muzeelor din Chișinău. Iar pentru prima dată, trupa „Violoncellissimo", împreună cu conducătorul acestora, Marin Cazacu, le vor oferi vizitatorilor un spectacol inedit.
Muzeul Național de Istorie le va oferi vizitatorilor un program vast: concursuri pentru copii, muzică, dansuri, expoziție de motociclete, expoziții cu diferite tematici. Ușile Muzeului se vor deschide la ora 11.00.
Muzeul Național de Artă a pregătit pentru publicul său muzică interpretată de cîteva cvartete de coarde, cinci expoziții noi și workshopuri în scuarul muzeului.
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își va uimi vizitatorii printr-un program de cultură și artă populară: muzica folclorică. Aici vor avea loc reuniunea Uniunii Folcloriștilor din Republica Moldova, expoziția de instrumente folclorice, defilări ale costumelor naționale.
Organizatorii acestor evenimente și activități anunță că intrarea va fi liberă, însă totuși unele acțiuni și servicii vor fi oferite contra plată.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1979
- Populația:
- 1011 locuitori
Mălăieştii Noi este un sat din cadrul comunei Bălăbăneşti, raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 0.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.20 km. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Criuleni și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Mălăieştii Noi a fost întemeiat în anul 1979.
Comentarii
(0)