Mergi spre compartimentul: Cinematografia
20 octombrie 2015, 17:07 Cinematografia views 15183
50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă
20 octombrie 2015, 17:07 Cinematografia views 15183

50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă" (Video)

Clasicul literaturii moldovenești Ion Druță a vizitat Festivalul de film „Întîlnire cu Rusia", care s-a desfășurat recent la Chișinău, Bălți, Comrat și Cahul. Scriitorul, dramaturgul și scenaristul a primit mesaje de felicitare cu prilejul celor 50 de ani ai peliculei „Ultima lună de toamnă", pentru care a scris scenariul după nuvela sa cu același nume.

În cadrul seratei de creație cu spectatorii, regizorul filmului, Vadim Derbenev, a menționat că creația lui Ion Druță l-a impresionat foarte mult. „Am citit prima dată nuvela «Ultima lună de toamnă» în revista «Novîi mir». M-am îndrăgostit imediat de această nuvelă! Principala problemă a fost să găsim actorii potriviți. Am călătorit mult în căutarea lor, înțelegeam că în Moldova nu există actori de asemenea factură care ar putea reda comportamentul, plastica, privirea eroilor nuvelei", a spus Derbenev.

La rîndul său, Ion Druță și-a amintit despre barierele pe care i le crea conducătorul de atunci al RSSM, Ivan Bodiul: „Nu i-a plăcut filmul. Ivan Ivanovici mi-a spus: «În film apare o bătrînă nebună care crește găini... Ea a revenit din exil din Siberia... Știi că mulți din cei exilați în Siberia s-au pricopsit destul de bine acolo și chiar nu doreau să revină acasă. Nu știi? Atunci nu scrie ceea ce nu știi!»"

Ion Druță a subliniat că nu au greșit cu regizorul Vadim Derbenev atunci cînd au decis să lase acest episod în varianta finală a peliculei: „Au trecut anii, Soljenițîn a publicat «Arhipelagul GULAG»... Timpul a demonstrat că noi cu Vadim Derbenev am avut dreptate arătînd bătrîna care a fost exilată în Siberia. După cele trăite acolo, a revenit nu omul, ci doar umbra lui".

Potrivit lui Ion Druță, filmului i-au fost promise diferite premii cu condiția că din el vor fi scoase două scene care deranjau autoritățile – cea cu bătrîna și episodul în care copiii cărau vreascuri.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1937
Populația:
791 locuitori

Bucuria este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tudoreşti și Bucuria. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Cahul și la 168 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 791 de oameni. Satul Bucuria a fost întemeiat în anul 1937.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.