Spre compartiment: Bucătăria
25 septembrie 2020, 12:00 Bucătăria views 20614
25 septembrie 2020, 12:00 Bucătăria views 20614

Ce să mîncăm toamna

Toamna este anotimpul în care vom evita, în mod special, asocierile incorecte ale alimentelor. Atenție specială pentru a nu asocia proteinele animale (carne, peste, brînză) cu cereale (pîine, orez, paste făinoase).

Pentru a ușura digestia, acum ar fi indicat să consumăm doar un singur aliment proteic concentrat la o masă. Nu asociaţi carnea cu peștele sau brînza la aceeași masă. Toamna apar: prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, merele, dovleacul, fasolea boabe, mazăre boabe, linte, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea și castanele comestibile. Foarte bune sînt florile și fructele de suc. Acestea stimulează metabolismul, fiind și diuretice. Strugurii pot fi consumați pentru efectul lor depurativ, însă fără excese, deoarece conțin foarte mult zahăr.

Specialiștii spun că în sezonul de toamnă sînt foarte bune şi nucile şi alunele, dar nu în exces, neprăjite şi fără sare. Dovleacul protejează ficatul, stomacul, vezica biliara şi prostata.

Ridichea albă, neagră, ghimbirul, sfecla, țelina sînt extrem de benefice pentru buna funcționare a ficatului, uzina de detoxifiere principală a organismului. De aceea, în anotimpul rece trebuie să intrăm cu o doză cît mai mare de vitamine, minerale, antioxidanți și alți fitonutrienti și cît mai puțin intoxicat, pentru a putea face față alimentelor grele toxice din timpul iernii, precum și frigului și umidității. Sistemul imunitar trebuie fortificat în acest sezon prin consumul de fructe și legume, pentru a preîntîmpina apariția unor boli specifice iernii.

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , anotimp , toamna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
128 locuitori

Mărtineşti este un sat din cadrul comunei Grebleşti, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 128 de oameni. Satul Mărtinești a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.