Spre compartiment: Bucătăria
21 octombrie 2020, 15:30 Bucătăria views 11503
Tot ce trebuie să ştii ca să cumperi o cafea de calitate
21 octombrie 2020, 15:30 Bucătăria views 11503

Tot ce trebuie să ştii ca să cumperi o cafea de calitate

Sînt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci cînd vrei să cumperi o cafea bună.

Cafea originară din Rwanda, care promite arome de ciocolată şi mandarină, sau cafea organică braziliană? Trebuie să ştiu la ce altitudine cresc boabele? Este o cafea uşor acidă îndeajuns de puternică cît să mă menţină energic/ă toată ziua?

Nu orice etichetă este o garanţie a calităţii, însă cu cît un producător de cafea îţi poate spune mai multe despre cafeaua pe care urmează să o achiziţionezi, cu atît mai bine, spune Jesse Kahn, specialist în domeniu, la Counter Culture Coffee, în Durham.

Absenţa informaţiilor este probabil mai gravă decît abundenţa lor, este de părere Kahn.

Aşadar, cum putem cumpăra cafea de calitate, cu toată încrederea? Iată sfaturile lui Jesse Kahn.

Cumpără cafea boabe

Să macini cafeaua chiar înainte să o infuzezi este secretul unei ceşti grozave, spune Kahn. Este vorba de prospeţime.

De unde să cumperi

Nu e penurie de cafea la supermarket, aşadar ţine de tine să descoperi adevărata calitate. Atunci cînd cumperi direct de la roaster, poţi afla de la angajaţi multe informaţii preţioase despre cafea, ba mai mult, ai posibilitatea să o şi guşti. Iar cafeaua este cu siguranţă mai proaspătă.

Spune nu sertarelor

Aer, lumină, căldură şi umiditate - toate dăunează cînd vine vorba de cafea. Aşa că nu cumpăra cafea din recipiente ori sertare, de unde o poţi ambala singur în pungă. Caută mai degrabă cafeaua în pachete bine sigilate. Multe dintre acestea au valve speciale care eliberează gazele naturale ale cafelei, nepermiţînd aerului să pătrunda în pungă.

Verifică data

Mare atenţie la data cînd a fost prăjită cafeaua. Ar trebui să fie marcată pe pachet şi ideal ar fi să o alegi pe cea mai apropiată zilei în care cumperi. Aroma dispare destul de repede după ce ai deschis pachetul.

"Cafeaua de înaltă calitate, care a fost procesată bine şi este relativ proaspătă, aceea ar trebui să aibă un gust foarte bun şi la 30 de zile de cînd a fost prăjită", dezvăluie Kahn.

Nivelul prăjirii

Este vorba despre cît de mult şi la ce temperatură sînt prăjite boabele.

"Cînd prăjeşti, elimini umezeala şi caramelizezi unele dintre zaharurile moştenite de bobul de cafea", explică Jesse Kahn.

Ţara de origine

Sînt zeci de soiuri de cafea în întreaga lume şi toate au o aromă diferită. Există însă cîteva generalităţi de care poţi ţine cont.

"Altitudinea, compoziţia solului, ploile, tot ce pătrunde în pămîntul în care creşte cafeaua contează", spune expertul.

Tipul bobului înseamnă mult şi trebuie să ţineţi cont că există două feluri principale: arabica si robusta. Arabica este considerată a fi de mai mare calitate. Mai ales atunci cînd o cumperi direct de la un specialist şi nu de la supermarket, spune Kahn.

Alte etichete

Single origin înseamnă că respectiva cafea provine dintr-un singur loc. Boabe mai mari denotă cel mai probabil că este din Etiopia. Insă totul devine şi mai credibil dacă are alături listată şi ferma de origine.

Sînt considerate boabe de cafea seminţele verzi aflate în interiorul fructului arborelui de cafea. Cum sînt ele apoi procesate joacă un rol important in aroma şi calitatea cafelei. Dacă vezi metoda de procesare înscrisă pe etichetă e un semn bun.

Procedeul umed, cel mai comun, înseamnă că fructul intră într-o maşinărie pentru a fi separată pulpa de boabe, care apoi sînt scufundate în apă pentru ca resturile nedorite sa fie îndepartate, urmînd ca boabele să fie uscate. Stau în apă între cîteva ore sau cîteva zile. Schimbări ale aromei au loc în acest proces.

Procedeul uscat presupune că fructul este pus la uscat natural, înainte de a ajunge la boabe, tot acest proces conferindu-i o aromă distinctă, fructată.

Altitudinea contează

Poţi vedea altitudinea la care au crescut fructele arborelui de cafea listată pe etichetă. Cafeaua tinde să crească mai bine la anumite înălţimi. Cu cît mai sus, cu atît mai mari schimbările de temperatură de la zi la noapte, cu atît îi ia mai mult arborelui de cafea să crească şi să atragă nutrienţii din sol şi sa dezvolte o aromă deosebită.

Asta nu înseamnă că toate cafelele crescute la altitudini înalte sînt superioare sau că iţi va plăcea gustul, dar este un alt detaliu pozitiv despre cel care produce cafeaua.

Depozitarea

Păstrează cafeaua într-un recipient etanş, opac, prin care să nu treacă deloc lumina. O poţi depozita şi în pungă, dar într-una pe care o poţi sigila.

Dacă foloseşti o cutie specială pentru cafea, asigură-te că o usuci inainte de a o reumple. Nu e cazul să depozitezi cafeaua în frigider. Umiditatea va pătrunde în cele din urmă şi îi va distruge aroma.

Nu uita: cafeaua trebuie să o bei, nu să faci stocuri din ea!

Şi un sfat de la marele Anton Cehov: Dacă vi se dă o cafea, nu căutaţi în ea bere!

Sursa: www.gustarte.ro

Cuvinte cheie:

sfat , cafea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
345 locuitori

Fîrlădenii Noi este un sat din cadrul comunei Fîrlădeni, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Căușeni și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Fîrlădenii Noi a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.