|
Foto: foodstory.ro |
Deliciul toamnei! Ce trebuie să știi despre dovleac
Dovleacul este un aliment extrem de bogat in antioxidanti si vitamine. Contine vitamina A si compusi importanti precum leutina, xantina si caroten. Dovleacul vine sub diferite forme si greutati, putand atinge chiar si 25 de kilograme. Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de proteine, minerale, vitamine si grasimi omega 3.
Beneficiile dovleacului
- Este sarac in calorii. 100 g de dovleac furnizeaza doar 26 de calorii si nu contine colesterol sau grasimi saturate; in schimb este bogat in fibre, antioxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieticieni pentru reglarea nivelului de colesterol si a pierderilor in greutate;
- Contine vitamina A, vitamina C si vitamina E. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar corpului pentru mentinerea sanatatii pielii si a ochilor. De asemenea, studiile au aratat ca alimentele bogate in vitamina A protejeaza organismul de cancerul la plamani si a cancerului oral;
- De asemenea, este o sursa excelenta de polifenoli precum carotenul, criptoxantina si zeaxantina. Carotenul se transforma in vitamina A in organism;
- Zeaxantina protejeaza retina impotriva razelor ultraviolete;
- Dovleacul este o sursa excelenta de complex de vitamina B.
- De asemenea contine cuprum calciu, potasiu si fosfor;
- Semintele de dovleac sunt surse de fibre grasimi mononesaturate, care sunt bune pentru sanatatea inimii. In plus, contine proteine, minerale si vitamine si triptofan – care este excelent pentru creier.
Cum să alegi un dovleac
Cand alegi un dovleac ai grija sa sune infundat, sa fie greu, sa nu aiba taieturi sau crapaturi. Daca nu este taiat poate fi pastrat multe saptamani in locuri reci, bine aerisite. In cazul in care este taiat este recomandat sa-l tii in frigider.
Unii dovleci au fost tratati cu inseticid pe coaja. Asa ca spala-l bine pentru a indeparta orice urma de praf, insecticide/fungicide. Atunci cand vrei sa-l folosesti in bucatarie este recomandat sa-l tai in bucati cat mai mici.
Cîteva modalități de servire a dovleacului
Dovleacul poate fi preparat in diverse moduri: copt, sub forma de tocanita. Pentru a beneficia din plin de toti nutrientii ar trebui consumat imediat dupa preparare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772-1773
- Populația:
- 502 locuitori
Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.
Comentarii
(0)