|
Foto: foodstory.ro |
Deliciul toamnei! Ce trebuie să știi despre dovleac
Dovleacul este un aliment extrem de bogat in antioxidanti si vitamine. Contine vitamina A si compusi importanti precum leutina, xantina si caroten. Dovleacul vine sub diferite forme si greutati, putand atinge chiar si 25 de kilograme. Semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de proteine, minerale, vitamine si grasimi omega 3.
Beneficiile dovleacului
- Este sarac in calorii. 100 g de dovleac furnizeaza doar 26 de calorii si nu contine colesterol sau grasimi saturate; in schimb este bogat in fibre, antioxidanti, minerale si vitamine. Este recomandat de dieticieni pentru reglarea nivelului de colesterol si a pierderilor in greutate;
- Contine vitamina A, vitamina C si vitamina E. Vitamina A este un antioxidant puternic necesar corpului pentru mentinerea sanatatii pielii si a ochilor. De asemenea, studiile au aratat ca alimentele bogate in vitamina A protejeaza organismul de cancerul la plamani si a cancerului oral;
- De asemenea, este o sursa excelenta de polifenoli precum carotenul, criptoxantina si zeaxantina. Carotenul se transforma in vitamina A in organism;
- Zeaxantina protejeaza retina impotriva razelor ultraviolete;
- Dovleacul este o sursa excelenta de complex de vitamina B.
- De asemenea contine cuprum calciu, potasiu si fosfor;
- Semintele de dovleac sunt surse de fibre grasimi mononesaturate, care sunt bune pentru sanatatea inimii. In plus, contine proteine, minerale si vitamine si triptofan – care este excelent pentru creier.
Cum să alegi un dovleac
Cand alegi un dovleac ai grija sa sune infundat, sa fie greu, sa nu aiba taieturi sau crapaturi. Daca nu este taiat poate fi pastrat multe saptamani in locuri reci, bine aerisite. In cazul in care este taiat este recomandat sa-l tii in frigider.
Unii dovleci au fost tratati cu inseticid pe coaja. Asa ca spala-l bine pentru a indeparta orice urma de praf, insecticide/fungicide. Atunci cand vrei sa-l folosesti in bucatarie este recomandat sa-l tai in bucati cat mai mici.
Cîteva modalități de servire a dovleacului
Dovleacul poate fi preparat in diverse moduri: copt, sub forma de tocanita. Pentru a beneficia din plin de toti nutrientii ar trebui consumat imediat dupa preparare.
Sursa:
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
- Această plantă face parte din rândul celor mai remarcabile ierburi tămăduitoare!
- Minunea arhitecturală a Indiei — vechiul puț Rani-ki-vav (+Foto)
- Cel mai înfricoșător lucru pentru un om este să devină un adormit cu ochii deschiși – Suhomlinski
- În Norvegia, numărul mașinilor electrice a depășit pentru prima dată numărul autoturismelor pe benzi…
- Stejarul de 900 de ani se află în parcul Fredville din Marea Britanie
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1672
- Populația:
- 1972 locuitori
Ustia este un sat şi comună din raionul Glodeni. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la 18 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1972 de oameni. Satul a fost menționat documentar în anul 1672.
Comentarii
(0)