Mergi spre compartimentul: Cultura
15 octombrie 2024, 09:30 Cultura views 389
Aurelian Dănilă despre punerea în scenă a operei „Ștefan cel Mare”: Este necesară mai multă voință și fapte concrete
15 octombrie 2024, 09:30 Cultura views 389

Aurelian Dănilă despre punerea în scenă a operei „Ștefan cel Mare”: Este necesară mai multă voință și fapte concrete

Un proiect ambițios de realizare a unui film televizat în baza operei „Ștefan cel Mare”, compusă de Gheorghe Mustea, este în discuție, anunță academicianul Aurelian Dănilă.

Potrivit lui, filmul ar fi o coproducție între Teatrul Național de Operă și Balet și Televiziunea Moldova 1.

"Ar fi necesară organizarea unei echipe de producție și gîndirea unui buget corespunzător. Din punct de vedere financiar, proiectul ar fi mai accesibil dacă televiziunea ar colabora cu teatrul" a spus Aurelian Dănilă.

El a adăugat că aceasta ar fi o premieră pentru ultimii 30 de ani, fiind prima operă filmată de o echipă de televiziune pe baza unui scenariu contemporan.

„Subiectul istoric al operei, bazat pe figura voievodului Ștefan cel Mare, este de mare interes atît pentru publicul actual, cît și pentru generațiile viitoare,” a spus academicianul.

Potrivit lui, discuții în ceea ce privește realizarea filmului au avut deja loc între directorul general al Televiziunii Moldova 1, Vlad Țurcanu, directorul televiziunii Cornel Durnescu, și compozitorul Gheorghe Mustea.

"În prezent, se filmează cîteva fragmente la Soroca, iar proiectul a început să prindă avînt. Totuși, discuțiile despre un film integral continuă, iar rezultatul acestor discuții va determina direcția finală a proiectului" a menționat academicianul.

Fiind intrebat cum ar putea fi mișcat din loc subiectul punerii în scena Teatrului Național de Operă și Balet «Maria Bieșu» a operei «Ștefan cel Mare» și cu ce, pe lîngă autoritatea sa, ar putea contribui Academia de Științe a Republicii Moldova ca, în cele din urmă, acest obiectiv să fie realizat, Aurelia Dănilă a menționat că Academia de Științe a Republicii Moldova va fi alături de acest proiect, oferind ajutor logistic și consultanță istorică.

„Academia de Științe susține mereu proiectele valoroase... Academia va oferi ajutor logistic și o consultanță în ceea ce privește momentele istorice, implicîndu-se atunci cînd va fi solicitat acest lucru,” a adăugat Dănilă.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea unei discuții suplimentare cu conducerea Academiei pentru a clarifica contribuția concretă, inclusiv posibile aspecte financiare, care vor fi discutate la nivel de prezidiu. Nu în ultimul rind, este necesară mai multă voință și fapte concrete din partea tutuor factorilor de decizie, a menționat acedemicianul.

Amintim, patrimoniul muzicii clasice moldovenești s-a mai îmbogățit cu o operă - “Ștefan Cel Mare”, fiind scrisă de compozitorul Gheorghe Mustea. Autorul ei este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, academician al AȘM, profesor universitar, Artist al Poporului, laureat al Premiilor de Stat și Național al RM, cavaler al Ordinului Republicii.

Gheorghe Mustea a oferit anterior un interviu pentru NOI.md, în care a relatat cum a fost creată această operă, dar și despre viziunea lui asupra muzicii.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.