Mergi spre compartimentul: Cultura
09 iunie 2024, 14:00 Cultura views 988
Sabia lui Ștefan cel Mare – expusă în Turcia, dar rîvnită în Republica Moldova
09 iunie 2024, 14:00 Cultura views 988

Sabia lui Ștefan cel Mare – expusă în Turcia, dar rîvnită în Republica Moldova

Sabia domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare, se află în Turcia. Autoritățile de la Chișinău, de-a lungul anilor, au reiterat demersul către Ankara de a aduce originalul săbiei în țară, dar, pînă la urmă, ne-am ales doar cu o copie. Redacția Noi.md a solicitat Ministerului Culturii să se expună la acest subiect.

În noiembrie 2012, Vlad Filat, prim-ministrul Republicii Moldova în acea perioadă, aflat cu o vizită în Turcia, a reiterat demersul țării noastre către autoritățile de la Ankara de a transmite sabia domnitorului Ștefan cel Mare, ajunsă obiect de muzeu la Istanbul. Însă acasă premierul a revenit nu cu originalul săbiei, dar cu o replică a acesteia.

În anul 2018, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova pe atunci a reiterat demersul de a vedea la Chișinău originalul sabiei, însă omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, venit cu o vizită în țara noastră, a menționat că sabia domnitorului este un unicat și nu va fi scoasă din colecția de arme a muzeului Topkapi, fostă reședință timp de patru secole, a tuturor sultanilor otomani.

Întrucît sabia este de mult rîvnită de Republica Moldova, redacția Noi.md a expediat un demers în adresa Ministerului Culturii pentru a afla, dacă au fost întreprinse sau sînt în curs de desfășurare noi demersuri în acest sens. În răspunsul ajuns, instituția nu a prezentat niciun fel de informație, menționînd doar că demersul nostru a fost redirecționat către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), iar despre rezultat vom fi informați suplimentar.

Redacția Noi.md a expediat o solicitare și către MAE și responsabilii de acolo ne-au comunicat că urmează să verifice informația.

Despre felul cum a ajuns sabia domnitorului Moldovei la turci, împotriva cărora a dus lupte aprige, circulă cîteva legende. Una dintre acestea spune înainte de a se retrage, turcii au jefuit tezaurul Moldovei, luînd cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.

Menționăm că Ștefan cel Mare a domnit în Moldova între anii 1457 și 1504. Pe parcursul domniei sale, a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, marea lor majoritate victorioase.

A înălțat biserici și mănăstiri, în epoca lui cristalizîndu-se stilul gotic moldovenesc, pentru a lăsa urmașilor adevărate capodopere. Eminent bărbat de stat, slăvit conducător de oşti, diplomat iscusit şi generos ctitor al culturii moldoveneşti, Ştefan cel Mare s-a bucurat de o binemeritată faimă internaţională, fiind unul dintre cei mai populari şi iubiţi eroi ai folclorului moldovenesc.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sabia , Stefan cel Mare , Turcia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
67 locuitori

Iezărenii Noi este un sat din cadrul comunei Iezărenii Vechi, raionul Sîngerei. Satul Iezărenii Noi se află la distanța de 9 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 67 oameni. Localitatea a fost înființată în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.