|
Pascaru, despre redenumirea Muzeului Național de Literatură: Noi trebuie să păstrăm istoria
După ce Cabinetul de miniștri a aprobat schimbarea denumirii Instituției Publice ”Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" în „Muzeul Național al Literaturii Române”, mai multe voci s-au arătat indignate.
Analistul politic, Nicolae Pascaru, într-o declarație pentru Noi.md a declarat că noi trebuie să construim și să dezvoltăm statul nostru, dar nu să distrugem tot ce este autentic moldovenesc.
”Greșeala acestor politicieni de la Chișinău, a celor care sînt la putere, este lipsa de către unei idei patriotice, lipsa de statalitate, suveranitate, independență a Republicii Moldova și din păcate acest credit de încredere pe care l-au avut din partea cetățenilor încearcă să îl transforme în diferite opoziționări pro-unioniste.
Eu cred că statul RM este un stat suverant, indepedent așa cum și-au dorit-o strămoșii noștri, părinții noștri și este necesar ca statalitatea să fie întărită, este necesar de a deschide noi universități, de a trece totuși la istoria Moldovei, de a trecere la tot ce este moldovenesc. Este necesar de a întări moldovenescul din stat pentru că asta ne identifică pe noi moldovenii”, a declarat Pascaru.
Totodată, acesta menționează că toate aceste atacuri la tot ce este moldovenesc nu fac față celor de la guvernare.
”Ei nu își onorează responsabilitatea sa de guvernanți sau funcționari a Republicii Moldova, dar se poziționează ca niște mancurți care au uitat de izvoarele statului. Pe noi ne reprezintă moldovenismul, pentru că avem o istorie bogată, pentru că avem tradiții, avem strămoși precum Ștefan cel Mare și Sfînt, Alexandru cel Bun, Dimitrie Cantemir și alții. Ei au luptat și au pus bazele Moldovei medievale și au cîștigat statalitatea țării noastre. Noi sîntem o națiune care avem statalitate, pentru că sînt foarte multe popoare care sînt dornici de libertate și nu au statul lor. Noi trebuie să ne mîndrim de moldovenismul nostru și să tindem să fim independenți și suverani orice nu s-ar întîmpla”, a concluzionat Pascaru.
Mai multe informații despre limbă, cultură și istoria țării noastre precum și rolul culturii moldovenești la crearea culturii românești pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1909
- Populația:
- 79 locuitori
Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.
Comentarii
(0)