Mergi spre compartimentul: Cultura
18 aprilie 2022, 15:00 Cultura views 1908
Filarmonica Națională va fi restaurată
Foto: facebook.com/mihail.agafita
18 aprilie 2022, 15:00 Cultura views 1908

Filarmonica Națională va fi restaurată

A trecut un an și jumătate de cînd R. Moldova a rămas fără Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”. La data de 24 septembrie 2020, flăcările au distrus în totalitate un adevărat simbol cultural, lăsîndu-ne și mai săraci.

De atunci și pînă acum s-au adunat aproape 2 milioane de lei pentru reconstrucția clădirii. Cu toate acestea, lucrările propriu-zise nu au început. Contactată de Noi.md, directorul general al Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, a declarat că este optimistă, totuși, și că soarele începe să se ivească de după nori.

„La moment, situația cu fondurile e un pic stopată, dar se muncește la proiect. Ne adunăm în fiecare săptămînă. Sînt niște sarcini deja trasate, primii pași sînt deja făcuți. Filarmonica Națională va fi reconstruită exact pe același loc”, a declarat Svetlana Bivol.

Reconstrucția clădirii Filarmonicii implică și resurse financiare uriașe, o parte din ele constituind donațiile. Potrivit ministerului Finanțelor, în anul 2021, au fost colectați 283 462,76 lei, iar în 2020 s-au adunat 1 693 815, 96 lei. În acest an, din păcate, pe contul deschis de ministerul Finanțelor nu a parvenit nicio încasare.

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” de la Chișinău a fost devastată de un incendiu puternic în toamna anului 2020. Atunci, tavanul sălii principale a cedat, iar flăcările au afectat o suprafață de peste 3500 m2. Au fost distruse biblioteca, săli de repetiții, dar și instrumente, printre care patru piane vechi ce valorează, fiecare, peste 100.000 euro. Ore în șir, 10 echipaje de salvatori și pompieri au intervenit pentru a stinge flăcările.

Fondată în 1940, în decursul celor 80 de ani de activitate, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurînd o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile ”Joc”, ”Fluieraş”, ”Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir CurbetNicolae BotgrosNicolae SulacTamara Ciobanu.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1501
Populația:
2138 locuitori

Ivancea este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brăneşti, Ivancea și Furceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2138 de oameni. Satul Ivancea a fost menționat documentar în anul 1501.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.