Mergi spre compartimentul: Cultura
25 august 2023, 12:30 Cultura views 20130
De ce călugării de la mănăstirea Solovețki din nordul Rusiei cîntă în limba moldovenească
25 august 2023, 12:30 Cultura views 20130

De ce călugării de la mănăstirea Solovețki din nordul Rusiei cîntă în limba moldovenească

Cinci din primii zece călugări din mănăstirea reînviată Solovețki din nordul Rusiei erau originari din Moldova, de aceea acum în această mănăstire, pe o insulă în mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „Doamne, milueste!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în greacă „Kyrie, eleison!”, relatează Noi.md.

Acest fapt interesant a fost relatat de internauți, menționînd că în 1988 în Solovki a sosit primul călugăr, pr. Herman Cebotari, originar din Moldova.

Pe atunci mănăstirea se afla în paragină. Slujbele se țineau într-o biserică neîncălzită. În curînd a sosit și fratele său mai mic, pr. Zosima.

De menționat că cinci din primii 10 călugări din mănăstirea reînviată Solovețki erau originari din Moldova. Părintele Herman este acum arhimandrit, pelerinii care doresc să ajungă la el pentru spovedanie sau conversație spirituală stau în rînd pînă la ora două de dimineața, iar la ora 6 de dimineață el slujește Liturghia.

Starețul Schitului Voznesenski de pe munteșe Sekirnaia - Golgota Rusă - este și el din Moldova, fiind părintele Matei de la Mănăstirea Noul Neamț. Iar starețul Schitului Sveatotroițki de pe cea mai nordică insulă a arhipelagului, Insula Anzer, este părintele Georghe Curdoglo din Găgăuzia.

„Prin urmare, probabil că nu este surprinzător faptul că într-o mănăstire din nordul Rusiei, pe o insulă din mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „ Doamne, miluiește!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în cea greacă „Kyrie, eleison!”, notează internauții.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , manastire , limba moldovenească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.