Mergi spre compartimentul: Cultura
25 august 2023, 12:30 Cultura views 19859
De ce călugării de la mănăstirea Solovețki din nordul Rusiei cîntă în limba moldovenească
25 august 2023, 12:30 Cultura views 19859

De ce călugării de la mănăstirea Solovețki din nordul Rusiei cîntă în limba moldovenească

Cinci din primii zece călugări din mănăstirea reînviată Solovețki din nordul Rusiei erau originari din Moldova, de aceea acum în această mănăstire, pe o insulă în mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „Doamne, milueste!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în greacă „Kyrie, eleison!”, relatează Noi.md.

Acest fapt interesant a fost relatat de internauți, menționînd că în 1988 în Solovki a sosit primul călugăr, pr. Herman Cebotari, originar din Moldova.

Pe atunci mănăstirea se afla în paragină. Slujbele se țineau într-o biserică neîncălzită. În curînd a sosit și fratele său mai mic, pr. Zosima.

De menționat că cinci din primii 10 călugări din mănăstirea reînviată Solovețki erau originari din Moldova. Părintele Herman este acum arhimandrit, pelerinii care doresc să ajungă la el pentru spovedanie sau conversație spirituală stau în rînd pînă la ora două de dimineața, iar la ora 6 de dimineață el slujește Liturghia.

Starețul Schitului Voznesenski de pe munteșe Sekirnaia - Golgota Rusă - este și el din Moldova, fiind părintele Matei de la Mănăstirea Noul Neamț. Iar starețul Schitului Sveatotroițki de pe cea mai nordică insulă a arhipelagului, Insula Anzer, este părintele Georghe Curdoglo din Găgăuzia.

„Prin urmare, probabil că nu este surprinzător faptul că într-o mănăstire din nordul Rusiei, pe o insulă din mijlocul Mării Albe reci, la 160 de kilometri de Cercul Polar, călugării cîntă „ Doamne, miluiește!” în trei limbi - în moldovenească, în slavona bisericească „Господи, помилуй!” și în cea greacă „Kyrie, eleison!”, notează internauții.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , manastire , limba moldovenească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1078 locuitori

Egoreni este un sat şi comună din raionul Soroca. Egoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1078 de oameni. Satul Egoreni a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.