Mergi spre compartimentul: Cultura
20 noiembrie 2017, 10:55 Cultura views 52894
UE va oferi Moldovei un milion de euro pentru protejarea patrimoniului cultural
20 noiembrie 2017, 10:55 Cultura views 52894

UE va oferi Moldovei un milion de euro pentru protejarea patrimoniului cultural

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a prezentat astăzi proiectul Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia". Proiectul are un buget de un milion de euro și este finanţat de Uniunea Europeană.

În alocuţiunea sa, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a menţionat că în ultimii ani au fost elaborate şi adoptate şapte proiecte de legi ce ţin de domeniul patrimoniului cultural. "Proiectul lansat astăzi prevede acordarea de suport cetăţenilor, consolidarea capacităţilor de cunoaştere şi promovare a patrimoniului cultural și poate servi drept o sursă importantă de dezvoltare durabilă", a subliniat ministrul.

Monica Babuc a precizat că obiectivul general al proiectului, implementat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Italia, este de a oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic şi îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a afirmat că promovarea şi protejarea patrimoniului cultural este unul dintre elementele de bază în dezvoltarea durabilă a țării. Oficialul a accentuat că acest lucru este specificat şi în Acordul de Asociere cu UE.

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a declarat că ţara sa va acorda asistenţă la implementarea proiectului dat, menţionând că pentru protejarea patrimoniului cultural guvernul italian alocă 17% din Produsul Intern Brut.

Implementarea proiectului Twinning de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a început în septembrie 2017 şi se va încheia în septembrie 2019.

Cuvinte cheie:

UE , cultura , milion

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.