Mergi spre compartimentul: Istoria
08 august 2013, 13:27 Istoria views 9389
08 august 2013, 13:27 Istoria views 9389

Egiptenii purtau podoabe create din meteoriţi

Foto: novostiua.net

Un şirag antic de mărgele din fier, ce a fost descoperit într-un mormînt egiptean vechi de 5.000 de ani, pare să fi fie alcătuit din fragmente dintr-un meteorit, relevă noi cercetări, scrie novostiua.net.

Bijuteria cu formă cilindrică a fost descoperită pentru prima dată în 1911, la cimitirul Gerzeh , adică la aproximativ 64 de kilometri de Cairo. Datînd din 3350 - 3600 î.e.n., mărgelele descoperite în acest sit reprezintă prima întrebuinţare a fierului în Egipt, cu mii de ani înainte de epoca egipteană a fierului. În ceea ce priveşte provenienţa materialului, oamenii de ştiinţă au bănuit încă de la început că ar putea fi vorba de fragmente dintr-un corp ceresc. 

Acum, însă, oamenii de ştiinţă britanici  au analizat mărgelele cu ajutorul unui computer tomograf cu raze X şi al unui microscop şi au concluzionat că ele au o compoziţie chimică bogată în nichel, dar că provin dintr-un meteorit. 

Mai mult, specialiştii au declarat că mărgelele aveau un tipar Widmanstätten (sau structură Thomson), o structură distinctă ce se întîlneşte doar la meteoriţii care care s-au răcit extrem de încet în interiorul unui asteroid, la începutul formării sistemului solar. 

Sursa: mir24.tv

Cuvinte cheie:

Egipt , istoria , meteorit

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1107 locuitori

Bursuceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţle Slobozia-Măgura și Bursuceni. Localitatea este situată în valea rîului Ciulucul Mic, la o distanţă de 37 km de oraşul Sîngerei şi la 88 km de oraşul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1107 oameni. Satul Bursuceni a fost menționat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.