Spre compartiment: Istoria
09 ianuarie 2024, 12:00 Istoria views 2602
Proiectul “Domnitorii Moldovei”: Cinci secole de istorie moldovenească
09 ianuarie 2024, 12:00 Istoria views 2602

Proiectul “Domnitorii Moldovei”: Cinci secole de istorie moldovenească

Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan, condusă de Dumitru Roibu si Mișcarea nationala ”Voievodcondusă de Nicolae Pascaru,a realizat un proiect educațional inedit, intitulat "Domnitorii Moldovei", destinat să îmbogățească cunoștințele elevilor despre istoria națională a Moldovei.

În cadrul proiectului, au fost distribuite placate ilustrative în majoritatea instituțiilor educaționale din țară, presentînd domnitorii Moldovei într-o perioadă de cinci secole, începînd cu anul 1359 și până în 1859, transmite moldovenii.md

Implementarea proiectului a avut un succes remarcabil în Municipiul Chișinău, fiind realizat în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, ajungînd în peste 150 de instituții. De asemenea, placatele au fost distribuite prin intermediul Direcțiilor de Învățământ din diverse raioane ale țării, fiind ulterior amplasate în sălile de istorie sau holurile instituțiilor educaționale.

"În cadrul proiectului «Domnitorii Moldovei», organizația noastră a distribuit în fiecare școală din Republica Moldova placate ilustrative cu domnitorii Moldovei. Vorbim despre peste 1250 de instituții de învățămînt care au beneficiat de acest proiect. Scopul nostru este să remarcăm istoria îndelungată și bogată a statului moldovenesc, recunoscut ca unul dintre cele 14 state medievale europene cu un rol crucial în anumite momente istorice, mai cu seamă în istoria creștinătății. Pentru noi, realizarea acestui proiect este o onoare, dar și o datorie. Am colaborat cu direcțiile de învățămînt din fiecare raion, ceea ce a permis distribuirea acestor placate în instituțiile de învățămînt, oferind astfel tinerilor posibilitatea de a vedea că țara noastră are o istorie bogată și importantă. Este datoria fiecăruia dintre noi să contribuim la păstrarea și promovarea acestei istorii," a declarat Dumitru Roibu.

Importanța proiectului este evidențiată nu doar prin promovarea cunoașterii istoriei naționale, ci și prin inspirarea tinerilor prin valorificarea figurilor eroice ale domnitorilor Moldovei.

Datorită succesului inițiativei date mai multe biblioteci publice, centre culturale și centre de tineret din țară au exprimat interesul de a obține aceste placate educative, demonstrînd astfel un impact pozitiv și extins al proiectului.

Cuvinte cheie:

domnitori , Istoria Moldovei

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1792
Populația:
2055 locuitori

Corjova este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Corjova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2055 de oameni. Satul Corjova a fost menționat documentar în anul 1792.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.