Spre compartiment: Istoria
31 mai 2016, 14:30 Istoria views 19470
31 mai 2016, 14:30 Istoria views 19470

Schimbările climatice - cauza căderii Imperiului Roman?

Un studiu amplu al inelelor de creștere ale arborilor arată modul în care variațiile climei au influentat istoria Europei.

Studiul a inclus aproximativ 9.000 de obiecte din lemn de stejar (fragmente de construcții, mobilier, unelte și obiecte decorative), datînd din cursul ultimilor 2.500 de ani.

Metoda se bazează pe diferențele care apar în ritmul de creștere a arborilor, în funcție de clima perioadei respective: cînd condițiile sînt favorabile, iar plantele au apă și nutrienți în cantități suficiente, arborii formează inele de creștere mai late; în schimb, în condiții nefavorabile (de exemplu, seceta) inelele sînt mai înguste.

Cercetînd aceste trăsături, specialiștii în paleoclimatologie de la Institutul Federal Elvețian de Cercetări asupra Pădurilor, Zăpezii și Peisajului au identificat caracteristicile climei în diferite perioade și le-au corelat cu evenimentele istorice survenite în epocile respective.

Astfel, un șir de ani secetoși din secolul III d. Hr. a coincis cu o perioadă de criză în Imperiul Roman de Apus, marcată de invazii barbare, tulburări politice și dificultăți economice în Galia.

Verilor calde si umede le-au corespuns perioade de prosperitate, în vremea Imperiului Roman și în Evul Mediu; în schimb, variațiile climatice din anii 250-600 d. Hr. au coincis cu căderea Imperiului Roman și cu marile tulburări din epoca migrațiilor.

Specialiștii cred că aceste informații ar putea fi utile și pentru a evalua impactul actualelor schimbări climatice asupra evoluției societății umane.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

istoria , descoperire , clima , meteo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.