|
Interviu cu Emil Ciobu. De ce sîntem „ruşinaţi de cuvîntul moldovean”? (Video)
Vă propunem să urmăriţi mai jos interviul cu Emil Ciobu, originar din satul Putineşti, Floreşti, doctor în filozofie, conferenţiar universitar la Catedra Relaţii Internaţionale, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, USM, еx-ambasador în România, еx-consilier al preşedintelui republicii.
Astăzi, în contextul instabilităţii politice din întreaga lume şi din ţara noastră, în special, a exodului populaţiei apte de muncă peste graniţă, Emil Ciobu ne vorbeşte despre necesitatea adoptării unei strategii de dezvoltare a ţării întru prosperarea tuturor, începînd de la definirea intereselor statului Republica Moldova şi a cetăţenilor acesteia, dar mai ales, despre implementarea politicilor şi strategiilor în interesul cetăţeanului de rînd, în scopul asigurării acestuia cu un loc de muncă, condiţii decente de trai, despre elaborarea unei politici de vecinătate sănătoase în interesul statului, rezolvării problemei limbii, inclusiv şi a celei ruse, care e de circulaţie internaţională.
Emil Ciobu susţine că educarea tinerilor trebuie să pornească de la studierea „istoriei propriei ţări, căci Republica Moldova e unica ţară din lume care studiază istoria ţării vecine" şi în primul rînd de la educarea patriotismului, căci nu e normal să fim „ruşinaţi de faptul că sîntem moldoveni". O altă recomandare importantă a Dlui e să studiem şi să analizăm mai profund lucrurile, să nu ne lăsăm influențați de nimeni, atunci cînd e vorba de interesul nostru naţional.
Din interviu veţi mai afla părerea domniei sale despre: unirea cu România, relaţiile cu Rusia, problema Transnistriei, hotărîrea Curţii Constituţionale referitor la limba vorbită în RM, dar şi de ce „vrem să fim robi", cît şi despre propaganda care uneşte şi dezbină în scopuri politice. Pune şi Dlui o întrebare societăţii civile: în interesul cui nu se fac publice datele ultimului recensămînt?
Aflaţi detaliile din interviu.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1619
- Populația:
- 1127 locuitori
Vînători este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Vînători este unicul sat din comuna cu cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 73 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1127 de oameni. Satul Vînători a fost menționat documentar în anul 1619.
Comentarii
(2)ignorezi Academicianii, coligi de ai tai,stimatii OSADCENCO siDIMITRUI .De ce nu spui ROLUL RUSUEI in distrugerea Moldovei? Si tu am facut studiile in Rusia ,am fost im multe tari.am vazut multe si imi pare rau ca avem asa oameni ca CIOBU-MANCURT.