16 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 270
Cum să renunți la cetățenia dublă?
16 octombrie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 270

Cum să renunți la cetățenia dublă?

În Moldova, în pofida bunului simț și a practicii multor țări dezvoltate, cetățenia dublă este permisă nu doar locuitorilor simpli ai țării, ci și celor din conducere, demnitarilor de rang înalt, deputaților, judecătorilor. Interesele cui le apără aceste persoane suspuse, față de care deseori răsună pretenții privind promovarea intereselor «celei de-a doua Patrii» – iată întrebarea.

Este clar că demnitarii de stat care participă la viața politică și iau decizii importante pentru țară, nu trebuie să dețină două cetățenii, dat fiind că aceasta duce la ciocnirea intereselor interstatale și alte riscuri, inclusiv probabilitatea înaltă a unui conflict de interese. Treptat, deținerea celei de-a doua cetățenii pierde din actualitate și pentru cetățenii simpli, mulți dintre care au dorit să-și asigure astfel libertatea de circulație: azi pașaportul moldovenesc este unul dintre cele mai puternice în țările post-sovietice. Crește înțelegerea necesității deținerii unui singur pașaport (moldovenesc) și printre politicieni. Despre aceasta a vorbit unul dintre candidații la funcția de Președinte al RM, care deține cetățenia României.

Necesitatea unei astfel de decizii legislative se coace, și e posibil ca următorul Parlament să adopte o astfel de lege. Însă apare întrebarea: cum poate renunța la ce-a de-a doua cetățenie cel care va pretinde la o funcție publică sau judecătorească înaltă?

Ce proceduri urmează să respecte cei care au decis să renunțe la cetățenia dublă– citiți pe Noi.md.

Cuvinte cheie:

cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1956
Populația:
1841 locuitori

Ghindeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a țării, oraşul Ghindeşti este situat la o distanţă de 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituie 1841 locuitori. Orașul Ghindești a fost înființat în anul 1956 pe lîngă fabrica de zahăr din localitate.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.