07 octombrie 2024, 10:30 Istoria views 300
Trecut – prezent: Cum s-a schimbat o cunoscută intersecție a capitalei
07 octombrie 2024, 10:30 Istoria views 300

Trecut – prezent: Cum s-a schimbat o cunoscută intersecție a capitalei

Portalul Noi.md vă oferă o nouă serie de fotografii „Trecut – prezent”, care arată clar cum s-a schimbat Chișinăul de-a lungul timpului.

De această dată vă prezentăm în atenție cum s-au schimbat intersecțiile bulevardului Traian (fostul bulevard al Armatei Sovietice) și bulevardului Dacia (fostul bulevard al Păcii). Fotografia a fost făcută dinspre partea legendara la acea vreme frizerie "Olimpiada", care funcționează și astăzi. Fotografia din stânga arată o clădire cu mai multe etaje, pe acoperișul căreia se află o reclamă Aeroflot. Mulți locuitori ai capitalei noastre o mai țin minte.

Construcția viitoarei străzi a început în 1972. Primele case de-a lungul viitorului bulevard au fost case din cotileț, cu cinci etaje, seria „102”, acum aceste case au numerele 6, 7/1 și 10 pe bulevardul Traian. În 1974, pe bulevard a început construcția blocurilor cu nouă etaje din seria „Varnița”.

În toamna anului 1974, până la sărbătorile din noiembrie, bulevardul a fost asfaltat și de-a lungul lui a fost montată o linie de troleibuz. După aceea, dezvoltarea a continuat, iar pe bulevard au început să fie construite clădiri cu mai multe etaje. Deja în Moldova independentă, a fost finalizată construcția unei clădiri mari cu 17 etaje pe bulevardul Traian 23 (construcția a durat din 1988 până în 1992).

De remarcat că aportul la dezvoltarea sectorului Botanica îi aparține lui Serghei Lebedev, arhitectul-șef al capitalei în perioada 1970-1986. În mare parte datorită muncii sale, Chișinăul a devenit unul dintre cele mai frumoase și memorabile orașe pentru turiști.

Alte fotografii ale Chișinăului din cadrul proiectului Noi.md „Trecut – prezent” pot fi văzute la următorul link.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
2037 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hiliuţi și Răuţelul Nou. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Hiliuţi a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.