07 octombrie 2024, 12:30 Istoria views 27595
Soțiile lui Alexandru cel Bun
07 octombrie 2024, 12:30 Istoria views 27595

Soțiile lui Alexandru cel Bun

Alexandru cel Bun, remarcabil domnitor al Moldovei, a avut o viață personală furtunoasă, fiind căsătorit de patru ori. Nu avea prejudecăţi; nu conta că este catolică sau ortodoxă, din neam mare sau fără înaintaşi iluştri, moldoveancă sau străină. Dar nu a avut mare noroc la însurătoare. Prima lui soție a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, catolică, fiica principelui Transilvaniei. Ea a întemeiat mănăstirea franciscană din Bacău.

După moartea ei Alexandru cel Bun s-a căsătorit cu Ana, numită și Neacșa. Ana moare la 1418 și este înmormîntată la mănăstirea Bistrița.

Alexandru cel Bun se recăsătorește cu prințesa Ringalla și aceasta catolică, sora marelui duce al Lituaniei Vitold. Deja în 1420 Ringalla s-a adresat papei de la Roma pentru desfacerea căsătoriei, pe motivul că Alexandru nu voia să treacă la catolicism. Divorțul l-a „costat” pe domnul Moldovei o pensie viageră de 600 de galbeni anual, tîrgul Siret cu Volovățul și satele dependente care reveneau Ringallei.

Alexandru cel Bun se recăsătorește destul de repede cu Marina, de credință ortodoxă, fiica boierului Marin și sora boierului Bratul. De data aceasta a avut mai mult noroc. A murit el primul!

Cuvinte cheie:

istoria , domnitori , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
2860 locuitori

Boghiceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Boghiceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2860 de oameni. Satul Boghiceni a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.