20 august 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 67
Pe locul unui fost gimnaziu de fete din Chișinău ar putea apărea o ambasadă
20 august 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 67

Pe locul unui fost gimnaziu de fete din Chișinău ar putea apărea o ambasadă

Consiliul Național pentru Patrimoniul Istoric și Cultural a aprobat schița proiectului unei noi clădiri a Ambasadei Germaniei în Moldova. pe locul fostului gimnaziu pentru fete.

Clădirea, construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea, a fost sediu al gimnaziului pentru fete, fondat de baroneasa Julia A. von Geiking în 1892. În 1918 aici a început să funcționeze școala medie „A. Donici”, iar la sfîrșitul anilor 1930 clădirea a devenit parte a școlii medii industriale, relatează Noi.md.

În anii postbelici, clădirea a găzduit sediul Consiliului Comisarilor Poporului din RSSM, iar apoi școala medie nr. 5. Ulterior a intrat în posesia Ambasadei Germaniei și a fost vîndută, în octombrie 2010, pentru restaurare. Acum, cu posibilitatea restaurării, această clădire ar putea deveni din nou o parte semnificativă a patrimoniului cultural al Moldovei.

În prezent, clădirea este distrusă și trebuie să fie restaurată.

Noi.md a făcut o solicitare la Ministerul Culturii. Ni s-a confirmat că schița proiectului noii clădiri a Ambasadei Germaniei în Republica Moldova a trecut de expertiza Consiliului Național pentru Patrimoniul Istoric și Cultural:

„Schița proiectului noii clădiri a Ambasadei Germaniei în Republica Moldova (monument cu numărul 207 - Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baroneasa I.A. von Geiking, proprietate a Republicii Federale Germania) a fost examinată de către CNPIC și a primit aviz favorabil. Proiectul de executare va fi examinat după depunerea acestuia la Ministerul Culturii”.

Anterior, Noi.md a relatat că se intenționează construirea Ambasadei Germaniei la Chișinău și a reședinței acesteia pe locul unui monument de arhitectură.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

gimnaziu , Chisinau , ambasada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
9878 locuitori

Cricova este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 13 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 9878 de oameni. Orașul Cricova a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.