19 august 2024, 16:00 Cultura views 293
Cînd vor restaura autoritățile sculpturile pentru Sala cu Orgă
19 august 2024, 16:00 Cultura views 293

Cînd vor restaura autoritățile sculpturile pentru Sala cu Orgă

Cetățenii nu sînt indiferenți în ceea ce privește soarta sculpturilor care se aflau pe acoperișul și fațada Sălii cu Orgă.

Acestea sînt statui ale zeului roman al comerțului Mercur, muze și grifoni. Mercur și grifonii au „dispărut” încă din perioada sovietică, iar restul statuilor au fost demontate treptat, deoarece se deteriorau grav, relatează Noi.md.

Noi.md a adresat o solicitare Ministerului Culturii, întrebînd unde sînt depozitate acum sculpturile demontate și cînd va fi realizat proiectul de restaurare a acestora. După cum rezultă din răspunsul Ministerului Culturii, operele de artă se află în depozite, iar finalizarea proiectului este preconizată în următorii ani:

"În ceea ce privește sculpturile de pe acoperișul fostei clădiri a Băncii Publice Municipale (din 1978 - Sala cu Orgă), acestea sînt în prezent conservate în depozitul fostului atelier de restaurare. Sculpturile urmează să fie restaurate și este nevoie de finanțare pentru acest proiect. Ministerul Culturii a inclus obiectul în Planul Național de Dezvoltare 2024-2026, obiectivul specific 4.2. Valoarea patrimoniului, a tradițiilor și a diversității culturale”.

Reamintim că, anterior, ministrul Culturii a declarat că sculpturile originale nu mai există, au fost demontate și în locul lor vor fi instalate altele noi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restaurare , sculptura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
1402 locuitori

Dominteni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dominteni, Văleni și Mihăileni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Drochia și la 166 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Dominteni constituia 1402 locuitori.Satul Dominteni a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.