02 august 2024, 18:00 Personalități views 111
Vasili Chirtoca: Pentru a guverna statul, nu este destul să fii tînăr și ambițios - trebuie să fii și experimentat. P.2
02 august 2024, 18:00 Personalități views 111

Vasili Chirtoca: Pentru a guverna statul, nu este destul să fii tînăr și ambițios - trebuie să fii și experimentat. P.2

(Continuare. Începutul - la 25.07.2024)

De ce Moldova trebuie să dezvolte afaceri mari și ce trebuie să facem pentru ca autoritățile să-i audă pe antreprenori? E posibil oare să creștem o elită ferm orientată către stat, și există oare dictatori buni? Despre acestea și multe altele s-a vorbit în emisiunea televizată "По фактам" cu Iulia Fiodorova, al cărei invitat a fost Vasili Chirtoca, președintele companiei DAAC Hermes S.A. și al Consiliului DAAC Hermes Grup S.A.

- Să vorbim despre dezvoltarea economiei Moldovei suverane. Dvs. ați stat la originile pieței moldovenești, ca să spunem așa. Acele schimbări economice au avut loc sub ochii și cu participarea Dvs. nemijlocită. Cum puteți caracteriza această perioadă de 30 de ani de dezvoltare a economiei de piață? Ce trăsături caracteristice ar fi specifice dezvoltării noastre economice, prin ce se deosebește ea?

- Probabil, principala trăsătură distinctivă a economiei noastre, caracteristică poate și altor așa-zise „republici bananiere”, cum le numesc cei care ne consultă, este o credință oarbă în ajutorul dezinteresat din partea partenerilor străini. Istoria nu cunoaște alt caz, în care statul trece de la socialism la capitalism. O astfel de experiență nu avea nimeni. Dar de undeva de peste hotare au apărut niște unchi foarte experimentați, au venit și au început să ne consulte cum să introducem moneda națională ( de aici a început totul), cum să facem privatizarea, cum să creăm piața funciară, cum să ne dezvoltăm industria, cum să controlăm businessul. Reforma justiției la noi a fost pornită la începutul anilor 90 și continuă și azi.

Așa că aceasta nu este o trăsătură distinctivă, ci mai degrabă un standard pentru acele state, care nu au propria elită economică, pentru statele în fruntea cărora stau persoane care nu înțeleg ce se petrece în jurul acestui stat, nu înțeleg ce se petrece în interiorul statului și nu înțeleg ce trebuie să facem pentru ca statul să se dezvolte. Un singur exemplu. O țară mică, cu o piață mică, pe care în jumătate dintre ramuri este imposibil să dezvolți o întreprindere eficientă. Există ramuri, în care poți, spre exemplu, prelucra carne, lapte, încă ceva. Ei, cu dificultăți – industria cosmeticelor. Construcția mașinilor este dificil să o dezvolți. Un șir întreg de alte ramuri, capabile să creeze multe locuri de muncă, e dificil să le dezvolți. S-ar părea, guvernul trebuie din start să elaboreze Programul de dezvoltare a economiei de export. Economia poate fi una de export doar dacă în această țară există companii mari, puternice, bogate din punct de vedere financiar, cu potențial de export.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , stat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1486
Populația:
799 locuitori

Roşieticii Vechi este un sat din cadrul comunei Roşietici, raionul Floreşti. Satul Roșieticii Vechi, amplasat la gura Solonețului, un afluent al rîului Răut este situat la o distanță de 21 km de orașul Florești și 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 799. Menționat documentar în 1486.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.