Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#2101 vados 21 mai 2011 | 3:14 Salut acus va fi sfirsitul lumii si aici asa si nu s-a hotarit cine sintem. Repet nimeni pe nimeni nu-l va convinge sa-si schimbe parerea. Dac cineva in sfirsit isi va schimba parerea va rog sa-mi scrieti. Asta e sint diferite teorii diferiti sustinatori diferite tari. Si de atita sint diferiti sustinatori. De mult nu am scris. Dar am citit ce se mai scrie. -
#2102 Gebeleizis 21 mai 2011 | 0:29 #227 Stimate Popescu vreau sa te intreb cite scoli ale basarabenilor, moldovenilor, romanilor exista in regiunea ta de bastina? Sunt careva ziare, posturi radio, Tv pentru autohtonii din regiune? Intr-un cuvint cum se dezvolta cultura generala despre care vorbesti si de care consideri ca noi ducem lipsa?
Sper ca nu-i consideri pe toti care au trait in Tara Moldovei pe parcursul secolelor si se considerau moldoveni ca oameni lipsiti de cultura generala care isi invatau istoria din cartile scrise de NKVD.
Noi ne-am numit moldoveni iar tara Moldova timpt de secole. Noi am mentinut si am facut ca pe harta lumii sa nu dispara numele frumos al Moldovei. Noi ne-am numit si avet tot dreptul si chiar obligatia de a ne numi in continuare moldoveni. Nu este manifestarea unei incapatinari este un drept istoric si o obligatiune fata de stramosi si copiii nostri.
-
#2103 nicoara 20 mai 2011 | 23:27 apopesku: n-au avut posibilitatea (marea majoritate) să studieze istorie, sau, din orgolii sau lipsă de cultură generală nu se pot autoconsidera altceva decât moldoveni...
CARE istorie D-le??? Se vede de la o posta ideologia romaneasca, care consta in trucul de a kaka tema, a sti istoria inseamna sa stii despre Traian, Decebal, Burebista, fiindca la aceste teme se poate de turnat apa in piua si de manipulat. Atrage atentia, vorbind de istorie cei ce promoveaza interesele romaniei, intentionat inconjoara temele unde exista documente concrete.
Tu singur te identifici drept roman?Sa fii sanatos, inseamna ca asa si este, dar acest fapt nu spune absolut nimic despre lipsa sau prezenta de cultura la tine
-
#2104 zefox 20 mai 2011 | 22:21 #227
N-ai putea sa-mi propui surse din care sa ma inspir si sa ma educ?
-
#2105 apopesku 20 mai 2011 | 20:53 Mă numesc Popescu. Sunt originar din Sudul Basarabiei (Basarabia Istorică, Bugeac), azi în Ucraina. Din moşi-strămoşi neamul meu se consideră "basarabeni", dar şi moldoveni, şi nu în ultimul rând - români. În familia mea şi în satul meu se vorbeşte întru-n grai sud-basarabean al limbii române, mult mai apropiat de româna din Muntenia şi cea din Dobrogea decât de cea din Republica Moldova. Conştiinţa naţională română o poţi autoreeduca de sine stătător doar prin lectura şi studiul istoriei, şi mai puţin a celei editate de NKVD. Nicio pretenţie pentru cei care se consideră moldoveni - doar că n-au avut posibilitatea (marea majoritate) să studieze istorie, sau, din orgolii sau lipsă de cultură generală nu se pot autoconsidera altceva decât moldoveni... -
#2106 getodac 20 mai 2011 | 9:49 #221
#224 Stimate Calin, A invata o limba timp de 10 ani nu este un termen asa de mare, desi sper ca si in Romania ai avut colegi de scoala care timp de 10 ani nu au invatat o limba straina. Din datele pe care le detin in Romania la moment sunt regiuni, ma refer in special la cele din judetele Harghita si Covasna, unde locuitorii nu cunosc sau cunosc foarte slab limba oficiala a Romaniei. Respectiv nu poti timp de 10 ani sa inveti un intreg popor o limba straina, mai mult ca atit sa faci ca acesta sa-si uite propia limba. Situatia este valabila si pentru provincia romana Dacia si pentru alte regiuni ale vastului Imperiu roman.
-
#2107 getodac 20 mai 2011 | 1:18 #224Stimate Călin, Sunt foarte puțini scriitori buni care ar fi scris în două limbi. Practic nu există poeți renumiți care să scrie versuri calitative în două limbi, inclusiv în așa limbi înrudite ca cele slave. Versuri calitative sunt scrise în limba care din fragedă copilărie „cîntă” în sufletul omului. Este greu de crezut că Ovidiu a fost în stare să scrie versuri într-o limbă puțin cunoscută și care probabil era greu de însușiit în acele timpuri. -
#2108 CalinRomania 20 mai 2011 | 0:49 Draga getodac,in primul rand te intreb,oare tu nu ai fi in stare in 10 ani sa inveti sa scrii intr-o limba straina ? stiai ca extrem de marea parte a populatiei dace-ca de altfel si a celorlalti "barbari" era analfabeta?............................................Inca un lucru....draga getodac....... "Cum poți identifica printre cele 80% de inscripții latine descoperite la Sarmizegetusa și Apulum pe cele dacice, în condițiile cînd dacii făceau inscripții în propia limbă care era apropiată mult celei latine" ......sa inteleg ca dacii vorbeau si scriau o limba exact identica cu limba latina ??? (vazand faptul ca nu se poate face distinctia dintre inscriptiile latine si cele "dacice" ???
-
#2109 CalinRomania 20 mai 2011 | 0:49 Draga getodac,in primul rand te intreb,oare tu nu ai fi in stare in 10 ani sa inveti sa scrii intr-o limba straina ? stiai ca extrem de marea parte a populatiei dace-ca de altfel si a celorlalti "barbari" era analfabeta?............................................Inca un lucru....draga getodac....... "Cum poți identifica printre cele 80% de inscripții latine descoperite la Sarmizegetusa și Apulum pe cele dacice, în condițiile cînd dacii făceau inscripții în propia limbă care era apropiată mult celei latine" ......sa inteleg ca dacii vorbeau si scriau o limba exact identica cu limba latina ??? (vazand faptul ca nu se poate face distinctia dintre inscriptiile latine si cele "dacice" ???
-
#2110 getodac 19 mai 2011 | 23:53 Citeşte mai departe -
#2111 CalinRomania 19 mai 2011 | 23:17 Draga getodac,oare acum,un poet care merge si locuieste in Germania,de exemplu are sau nu posibilitatea sa ajunga sa cunoasca limba germana intr-o masura atat de buna incat sa-i permita sa faca niste versuri in limba germana? Si asta nu inseamna ca germana este inrudita indeaproape cu romana.
-
#2112 getodac 19 mai 2011 | 20:15 Citeşte mai departe -
#2113 nicoara 19 mai 2011 | 20:01 razesu: In primul rind vointa elitelor celor doua tari......
Mai precis vointa elitelor unei tari :))), fiindca in a doua tara elitele nu prea doreausi a fost nevoie de multa rivna din partea frantei pentru a scimba situatia si a mai repeta o data adunarea ad-hoc
-
#2114 razesu 19 mai 2011 | 19:44 nicoara:
Si crezi ca acest fapt este prioritar in formarea si consolidarea unei natiuni? In 1861 cetatenii tinarului stat Romania isi cunosteau la perfectie istoria? Care au fost premizele aparitiei natiunii romane - cunostinta istoriei sau intrigile marilor puteri de atunci
In primul rind vointa elitelor celor doua tari...... -
#2115 nicoara 19 mai 2011 | 19:35 CMVD: Observ ca mai multi USERI nu cunosc pe deplin istoria si câteodata se apropriaza de valori gresite pentru propria istorie.
Si crezi ca acest fapt este prioritar in formarea si consolidarea unei natiuni? In 1861 cetatenii tinarului stat Romania isi cunosteau la perfectie istoria? Care au fost premizele aparitiei natiunii romane - cunostinta istoriei sau intrigile marilor puteri de atunci?
-
#2116 CMVD 19 mai 2011 | 15:15 Pâna la urma, problema pare a fi ridicata de minoritatile care traiesc aici si care vor sa-si faca jocul si vointa lor. Le convine mai mult existenta "moldovenismului" decât adaptarea la cultura si valorile din tara în care traiesc si au ales sa fie cetateni. -
#2117 CMVD 19 mai 2011 | 15:09 Citeşte mai departe -
#2118 MihaiP 19 mai 2011 | 10:09 Citeşte mai departe -
#2119 Gebeleizis 19 mai 2011 | 9:22 Nu este chiar asa. Aceasta este o cultura raspindita pe un vast teritoriu si contine in sine diverse elemente etnice inclusiv pe cele traco-dacice autohtone pentru spatiul nostru. De la momentul primelor descoperiri si pina in prezent au fost formulate diferite teorii privind originea, componenta etnica si perioada cind aceasta cultura dispare. La moment sunt trei opinii privind apartenenta acestei culturi:
1. Slava
2. Gotica
3. Polietnica
Dar nici una dintre aceste teorii nu neaga prezenta elementului autohton traco-dacic.
-
#2120 razesu 19 mai 2011 | 8:09 #211
Cultura Cerneahov -Sintana de Mures este o cultura ce apartine gotilor dupa cunostintele mele.....