Leca este un sat din cadrul comunei Antoneşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de oameni. Satul Leca a fost menționat documentar în anul 1489.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#221 CalinRomania 29 martie 2013 | 22:35 Citeşte mai departe -
#222 CalinRomania 29 martie 2013 | 22:25 #2101 " vrei sa spui ca Tara Moldovei n-ave caracteristicele sale reflectate prin traitorii acestui tinut?...asta am avut in vedere...tu pre radical o intorci :)))))))))."................................................
In nici un caz ! Binenteles ca Moldova are componentele sale specifice ,asa cum de altfel le au si Muntenia,Oltenia,Transilvania,Maramuresul,Banatul,Dobrogea,etc.
-
#223 CalinRomania 29 martie 2013 | 22:23 #2112 Vezi,uneori tocmai o lege discriminatorie impusa de noii cuceritori au dus la o incercare -uneori mai putin reusita a populatiei autohtone de a se identifica macar in parte cu noii stapani. Bulgarii erau populatie turcomana care ,sosita pe la 680 in Bulgaria de astazi s-a slavizat ,dar slavii de aici au "adoptat" numele de bulgari al cuceritorilor.Acelasi lucru petrecut cu germanicii franci -care se vor latiniza dar al caror nume va fi adoptat de populatia autohtona latinizata rezultand francezii de astazi.
-
#224 CalinRomania 29 martie 2013 | 22:00 Citeşte mai departe -
#225 CalinRomania 29 martie 2013 | 20:56 Citeşte mai departe -
#226 CalinRomania 29 martie 2013 | 20:33 Citeşte mai departe -
#227 CalinRomania 29 martie 2013 | 20:27 #2098 "Ca problema sa fie rezolvata,trebue privita real,mult chibzuita...eu sint de parerea ca nu tyrebue de cedat nici un petic de pamint nimanui si de acaparat(cel putin asa fac gospodarii cu minte :))))))) ) ..."
Sunt absolut de acord cu tine. Din pacate suntem in punctul in care ,din pacate pamanturi -zone ale stramosilor romani-moldoveni -cum doresti tu sa ii denumesti- oricum vorbim de aceiasi stramosi ai nostri- sunt sub administrare straina. Si cel mai mare pericol este acela ca urmasii acestor stramosi ai nostri sa isi uite usor-usor identitatea lor etnica -limba , traditiile,istoria.
-
#228 CalinRomania 29 martie 2013 | 20:22 #2097 " Stiu!...privisem o serie dintr-un film documentar despre ei unde se arata o scoala si niste copii recitau poezii...am zimbit placut cind am auzit limba lor si nustiu de ce.... :) caile cerului sint incilcite :)))))) ..."
Cred ca zambeai pentru ca ai auzit copii care vorbeau-recitau intr-un dialect al limbii pe care o vorbesti si tu din mosi-stramosi ! Si, desi pare la prima "auditie" o limba straina incepi-usor usor sa recunosti cuvinte cunoscute tie ! Iata dialectul ! -
#229 CalinRomania 29 martie 2013 | 20:18 #2095 Draga sus......"Cel putin de la tine n-am auzit macar ca gindesti altfel de cit mine :)))))) si insisti.."...........................................................................................................................................................
Este foarte probabil ca uneori sa ne referim la acelasi lucru - sa il vedem "cu aceiasi ochi" -dar prin modul nostru de exprimare sa nu reflectam bine aspectele comune.........De unde probabil si multe polemici inutile.......
-
#230 sus 28 martie 2013 | 7:40 Citeşte mai departe -
#231 Seteanum 27 martie 2013 | 16:57 -
#232 Seteanum 27 martie 2013 | 16:57 #2103
Vezi tu, dragul meu, in familia mea sunt nume ca Mircea. Maria, Adrian, pe prietenii mei ii cheama Ion, Vasile, Gheorghe, Silvia si toti vorbim aceeasi limba, Limba Romana (care contine dialectele muntean, cel moldovenesc, oltenesc, transilvan, banatean..) si ne simtim romani, pentru ca altii vor sa ne sfadim si sa ne avem dusmani ca sa ne poata calari mai usor. Cu ce sunteti voi mai "cocosi" ca oltenii, dar ca muntenii, dar..? Si Stefan cel Sfant si Eminescu au stiut care le sunt fratii si nu i-au renegat. Dar voi l-ati imbratisat pe muscal pentru ca va dadea papa si curent ieftin atunci cand noi ne straduiam sa ramanem in picioare intre cizma ruseasca si cea nemteasca.. N-ati fost atunci cu noi si nu sunteti nici astazi. Va e teama ca veti disparea ca popor? Poporul lui Stefan merge mai departe si fara voi, pentru ca i-ati intinat crezul si datinile. Inchinati-va in continuare la pravoslavnica biserica ruseasca si urati-ne pe noi. Amin!
-
#233 sus 27 martie 2013 | 16:20 Citeşte mai departe -
#234 Seteanum 27 martie 2013 | 12:20 #2101
Problema e ca nu vreti sa intelegeti treaba cu rubedeniile. Uite, eu sunt muntean, sotia mea este moldoveanca, prietenul meu cel mai bun este oltean, iar sotia lui este ardeleanca. Dar, noi toti suntem romani, pentru ca asa simtim si pentru acest sentiment de apartenenta la aceeasi familie au nazuit si au luptat inaintasii nostruii, chiar si ai vostrii. Dar unii dintre voi, nascuti si crescuti sub steaua sovietica ati uitat de unde va trageti si cine sunteti.
-
#235 sus 26 martie 2013 | 17:24 Citeşte mai departe -
#236 sus 26 martie 2013 | 17:05 Citeşte mai departe -
#237 sus 26 martie 2013 | 16:38 #2091
"Sunt un individ care daca prinde pe cineva cu ceva neadevaruri."Pelume totul este relativ...nimic nu este aceias de dimineata pina seara spunie Lao Tzî...si cred ca orice deducere logica poate fi o minciuna daca este demonstrat contrariul si atunci ii faci micinosi pe cei in care mai eri avei incredere....eu de la ei n-am auzit minciuni si ce intentii rele ar putea urmari cu asta... in realitate se poate de facut o masa rotunda si de discutat...lojica obiectiva cu materialele adunate poate crea un tablou cit de cit fie si aproximativ... -
#238 sus 26 martie 2013 | 16:16 #2090
"Sunt cam multe lucruri cam "trase de par" si odata ce am suspiciuni imi este mai greu sa cred ca fiind adevarate toate celelalte "aventuri" ale sale......."Ca problema sa fie rezolvata,trebue privita real,mult chibzuita...eu sint de parerea ca nu tyrebue de cedat nici un petic de pamint nimanui si de acaparat(cel putin asa fac gospodarii cu minte :))))))) ) ... -
#239 sus 26 martie 2013 | 16:12 #2089
"Ei insisi se autodefinesc drept "Arman".O ramura a lor -farserotii din Albania -in special chiar se autodenumesc "Rraman"-daca imi mai aduc bine aminte."Stiu!...privisem o serie dintr-un film documentar despre ei unde se arata o scoala si niste copii recitau poezii...am zimbit placut cind am auzit limba lor si nustiu de ce.... :) caile cerului sint incilcite :)))))) ... -
#240 sus 26 martie 2013 | 16:07 #2088
""repejor te superi "..........Cand ? Unde ? ":) N-are rost....tema nu merita atentie...