Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Lopatnic este aşezat în partea de nord-vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut, la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
De ce nu sîntem români?
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#581 sus 20 august 2012 | 17:48 ...si voi toti rominii o cititi obligatoriu:))) in grafia slavona:)))),sau totus tradusa de eluminate minti ai romanitatii rominesti...spunem ti rog reprezentant al jenealitatii rominesti din clasa 9-a obligatoriu:))))), titlul cum suna,cred ca esti pregatit....da,cumva manualul cela din a 9-a transmitinel numa daca i grafiia veche:))))... -
#582 sus 20 august 2012 | 17:41 romul...rem...(re) repetare mul inceputul (mol)dova...(vol)ohii ,vol-taur..iaras coincidenta de pe stema moldovii...poati iun fleac,da poti nu:)))))....pi lume coincidente nu sint:))))... -
#583 CataM 20 august 2012 | 17:37 :) cartea aia e lectura obligatorie in clasa a 9-a la limba romana. Si nu doar ea, ci toti cronicarii moldoveni. Adica, e lectie in clasa. In toata Romania. -
#584 sus 20 august 2012 | 17:36 ...vrei sati arat o coincidenta?... -
#585 CataM 20 august 2012 | 17:35 :) da, e grafia chirilica inventata de Chiril si Metodiu pentru crestinarea cehilor / slovacilor (acum mai bine de 1000 de ani) si a venit la romani prin Bulgaria. Nu are nimic de-a face cu rusii.
Stiu ca Biblioteca Nationala Romana din Bucuresti permite access electronic la cartile din custodie. Poate vei gais toata cartea. -
#586 sus 20 august 2012 | 17:32 ...tri-i-i...nu graghi caii ,ca eu chear am so citesc,mustiu si ai facut tu,ai citit sau nu:))))...,atunci si rusii vorbesc limba romina...daca vrei insepim a o depana:))))... -
#587 sus 20 august 2012 | 17:28 ...am salvat pajinile transmise de tine...ai sincere multumiri din partea me...,dar eu trebu si vad totul, nu opropozitie scosa din context dupa placu vostru...pi lumi multe sint prietene Horati,ce nu le stiu a vostri intalepti... -
#588 sus 20 august 2012 | 17:24 ...di grafie se spune ca i chirilica,sau rusii spun minsiuni ca si rominii:))))... -
#589 CataM 20 august 2012 | 17:22 si dupa cum vezi, Miron Costin nu vorbea cum vorbesti tu "moldoveneste". Dupa cum nu vorbesc nici eu "romaneste". Desi el numea limba lui ca fiind "romana".
-
#590 sus 20 august 2012 | 17:22 "E indeajus sa vrei sa cauti. Dar ma tem ca nu o sa iti placa ce o sa gasesti!"...nu incurca plaserea cu dovezile:))))...cum inteleg tu personal ai citi din seia si miai transmis mie:)))...mai mult tu vrei si au rapidi si citesc,nu?...numa dicit a sa citesc ,nave indoeli...esti rapezit baet:)))...
"Uite o copie la Letopisetul Tarii Moldovei al lui Miron Costin (copia realizata inainte de 1800)"....da poti toata cartea sa mio transmit:)))))...,cred ca tii greu:))))...sau mai stiu eu....":) tu nu prea vrei sa pricepi nu ? Grafia autentic moldoveneasca era utilizata si la Bucuresti si e de provenienta bulgara, de fapt."...asta tu nu prisepi,eu vrau si ma clarific cis prost,da tu esti convins ca gata,stii tot:)))))... -
#591 CataM 20 august 2012 | 17:18 Tot din Miron Costin (sau, daca nu accepti ideea, un fals facut inainte de 1800):
"Măcară dar că și la istorii și la graiul streinilor și înde sine cu vréme, cu vacuri, cu primineale au dobândit și alt nume, dar acela carele iaste nume stă întemeiat și rădăcina rămâne. Cum vedem că, măcar că ne răspundem acum moldoveani, iar nu întrebăm: știi moldoveneaște?, ci întrebăm știi romăneaște?, adecă râmleneaște, puțin nu zicem: sțis romanițe? pre limba latinească." -
#592 CataM 20 august 2012 | 17:13 Intrebare: tu vrei sa stii care-i adevarul sau vrei neaparat sa arati ca moldovenii nu sunt romani ?
Eu ti-am aratat pagini scanate din Miron Costin (cronicar moldovean de la ~1650) unde spune
„Așa și neamul acésta, de care scriem, a neamului țărilor acestora, numele drept și mai vechiu iaste romăni, adecă râmleani, de la Roma. Acest nume de la descălecatul lor de Traian înpărat." -
#593 sus 20 august 2012 | 17:10 ..ai perdut italesu undeva pi drum, di la moldovan spri romin... -
#594 CataM 20 august 2012 | 17:09 E indeajus sa vrei sa cauti. Dar ma tem ca nu o sa iti placa ce o sa gasesti!
Uite o copie la Letopisetul Tarii Moldovei al lui Miron Costin (copia realizata inainte de 1800)
http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2012/07/24/letopisetul-tarii-moldovei-scris-probabil-la-manastirea-cosula-jud-botosani-pentru-iordachi-cantacuzino-1780/:) tu nu prea vrei sa pricepi nu ? Grafia autentic moldoveneasca era utilizata si la Bucuresti si e de provenienta bulgara, de fapt. -
#595 sus 20 august 2012 | 17:09 ...dupa lojica ta a fi bucatar ,iun fapt ne demn de un romin adevarat,altu spune veritabil...ceva e rau in a fi bucatar?...desteptama romine:)))... -
#596 sus 20 august 2012 | 17:05 ...a-a-a-a si Cantemir asa spune,nar strica sa scanezi sa arati la toti cu grafie veche autentica moldovineasca...trebu sa intelegi ,ca vorghesc toti rominii si verz si uscate ...tu cu totii si romini, si romini-moldoveni mai ales vat invatat si vorghiti mult si in gol...concluziili li faceti concomitent posibilitatilor intelectual-mintale.... -
#597 CataM 20 august 2012 | 16:59 .Eminescu nu era un simplu om; e cel mai mare poet din Romania / Moldova. Daca-l compari pe Eminescu cu un bucatar ... e ca si cum ai arunca un bolovan in apa si eu as incerca sa inteleg de ce face apa rotocoale! -
#598 sus 20 august 2012 | 16:58 "Noi Roman voievod al Moldovei și moștenitor al întregii Țării Românești de la munte până la malul mării". .... :))))) daca nu tii greu,aratami si mie de unde ai luat asta,nu zic prostie,... :)))))vrau originalul,fara "amintiri din copilarie rominesti"... -
#599 CataM 20 august 2012 | 16:57 Ignori complet ce spunea Dimitrie Cantemir si Roman I. Parca nici nu ai vrea sa auzi de ei.
-
#600 sus 20 august 2012 | 16:54 ...si daca tu nimeresti in apa si sa nu dee ceriu si pamintu te inneci,ai sal chemi pe Eminescu mort,sau pe mine viu...fii atent la alejere...Eminescu era un simplu om ca si toti ceilati care doar scria poezii,nu era chirurg,istoric,bucatar,cosmonaut...el o spus ca "in tara aceasta trebue dacizat totul",ceia ce demonstreza ca contravine citatului cu"punctum"...