21 februarie 2024, 14:01 views 38118
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Lopatnic, raionul Edineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1401 locuitori

Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 2.12 kilometri pătraţi, și un perimetru de 6.09 km. Comuna Lopatnic are o suprafaţă totală de 16.68 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 21.54 km. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Lopatnic este aşezat în partea de Nord-Vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut.  Satul Lopatnic este situat la 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău.

 

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 de oameni, dintre care 48.68% erau  bărbaţi, iar 51.32% - femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 97.79% - moldoveni, 1.43% - ucraineni, 0.64% - ruşi, 0.14% - alte etnii.

În satul Lopatnic au fost înregistrate 497 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.8 persoane.

[în sus]Istoria localității

Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat documentar pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți, fiind întărit de către Bogdan Lăpușneanu lui Macri, vătaf de Lopatinți, părțile din acest sat cumpărate de la Ioan și Oanciul. Următoarea mențiune a satului se regăsește în cartea lui Gheorghe, pîrcălab de Hotin, datată cu 9 iunie 1604, prin care se adeverește că o parte din Lopatinți s-a dat lui Borodaci, vătaf de Lopatinți, pentru o datorie. Peste un an, în 1605, domnitorul Ieremia Movilă poruncea slujitorilor săi să cerceteze hotarele satului, ca urmare a plîngerii lui Miron care cumpărase o parte din sat și era strîmtorat de răzeși. În 1640 nepoatele lui Grigore postelnic, Marica și Agahia vindeau pămînturile lor din Lopatinți.

Părți din moșia satului Lopatinți s-au aflat în proprietatea clucerului Ionaşcu, cu acte de întărire de la Antonie Ruset Voievod. La începutul secolului XIX satul îi aparţinea lui Tudorache Ciurea.

În 1859 localitatea avea 90 de gospodării cu 478 de locuitori. În 1958 în satul Lopatnic a fost găsită o comoară, din care s-au păstrat 28 de monede din secolele XVI-XVII.

[în sus]Resurse naturale

Satul este amplasat pe o suprafaţă de 1783 ha, inclusiv:
•    terenuri cu destinaţie agricolă – 1156 ha;
•    terenuri ale fondului silvic – 88 ha;
•    bazine acvatice – 120,5 ha;
•    păşuni – 168 ha.

Satul posedă bogăţii naturale ca nisipul şi argila de calitate superioară.

[în sus]Economia locală

Pe teritoriul satului activează agenţii economici:
• SRL „Iarovizare” – 126,5 ha;
• SRL „Agrounirea” – 265 ha;
• Gospodării ţărăneşti - 600;
• Î.I. „ Noraru N” – 2 unităţi comerciale;
• Î.I. „Bîzdîga A.” – 1 unitate comercială,
• Î.I. „Stihari I.” – 1 unitate comercială;
• Asociaţia de Economii şi Împrumut a Cetăţenilor;
• Filiala Băncii de economii.
• Oloiniţă – 1;
• Moară – 1.

[în sus]Sfera socială

Pe teritoriul satului activează:
•    Gimnaziul;
•    Căminul cultural;
•    Oficiul medicilor de familie.

Pe teritoriul satului activează Asociaţia obştească „Viitorul”, fondată în anul 2005. Fiind o asociaţie a părinţilor şi pedagogilor a cîştigat un proiect cu suportul financiar FISM (707 mii lei dintre care 602 mii au fost alocate de FISM şi 105 mii - contribuţia locuitorilor şi administrației publice locale), prin care s-a realizat o reparaţie capitală a gimnaziului din sat.

În anul 2006 primăria a cîştigat concursul naţional „Pentru un Făt-Frumos şi Sănătos” lansat de IDIS „Viitorul” şi UNICEF-Moldova, localitatea beneficiind de un minigrant în sumă de 1000 $ SUA. Aceşti bani au fost alocaţi la crearea unui centru pentru viitoarele mame şi copii pînă la vîrsta de 6 ani. Centrul „Voinicel” a fost deschis în incinta grădiniţei de copii.  Copiii beneficiază de serviciile centrului, unde este amplasată o sală de gimnastică şi o sală de ocupaţii după interes.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Stălinești este un sat din raionul Ocnița, în componența comunei Corestăuți. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 satul Stălineşti este complet depopulat. Satul Stălinești a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.