Валя (Valea) – село в составе коммуны Кременчуг Сорокского района. Село расположено на расстоянии 30 км от города Сорока и 184 км от муниципия Кишинёв. По данным переписи 2004 года, в селе проживало 14 человек. Первое документальное упоминание о селе Валя датировано 1814 годом.
Читать далееТема обсуждения |
Статистика темы |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Roman sau moldovan?
Propun sa scrie numai cuvintul roman sau numai cuvintul moldovan. Si as ruga numai pe cei din Republica Moldova sa scie. |
|
-
#81 Gebeleizis 13 ноября 2011 | 1:41 Читать далее -
#82 Gebeleizis 13 ноября 2011 | 1:29 CalinRomania: Draga Gebeleizis,te rog mult,sunt chiar foarte curios sa imi explici cat mai concis,mai clar......unde anume locuitorii Moldovei de la vest de Prut si-au pierdut din identitatea lor de moldoveniDar cine spune ca moldovenii de la vest de Prut si-au perdut identitatea? Moldovenii au demonstrat pe parcursul istorie ca sunt in stare sa-si mentina identitatea si sa-i asimileze pe conlocuitorii de alte etnii. La moment atestam acelasi fenomen de exemplu la noi in R.Moldova. Mai dificile sunt lucrurile in Ucrainaunde satele moldovenesti dispar.
-
#83 Gebeleizis 13 ноября 2011 | 1:24 CalinRomania: Te asigur ca iti vor spune ,mirati de intrebare,ca binenteles ca sunt moldoveniEu cunosc acest lucru. Si este un lucru firesc pe care nu-l inteleg oponentii mei din Moldova (superromanii).
-
#84 Gebeleizis 13 ноября 2011 | 1:22 CalinRomania: De unde si pana unde aceasta idee TOTAL ERONATA
Ai perfecta dreptate dar aceasta este ideea de capatii a asa numitor romani de peste noapte din Moldova care doresc cu orice pret sa steagra din constiinta locuitorilor Moldovei tot ce este moldovenesc. Cu siguranta aceasta este o intentie sortita esecului dar colb (praf) si disensiuni acestea au provocat deja.
-
#85 Gebeleizis 13 ноября 2011 | 1:15 #106 Pacata ca nu te poti concentra la subiectul discutiei. In permanent te sustragi si recurgi la unele fantome ca in final sa delirezi. Referitor la salvare sa stii ca fiecare se poate salva in primul rind pe sine insusi. Noi suntem pe calea cea dreapta deoarece in lumea aceasta a deznationalizarii si cosmopolitismului noi dorim sa ne salvam prin noi insine sprijinindu-ne pe traditiile, istoria si cultura noastra moldoveneasca. Cu parere de rau sau iscat foarte multi sfetnici care fara sa fie rugati de cineva incearca sa ne invete cine suntem si ce trebuie sa facem. Nu ne dati sfaturi de care noi nu avem nevoie, concentrati=va asupra propriilor probleme care sunt multe si foarte serioase.
-
#86 lvl100 13 ноября 2011 | 0:20 Читать далее -
#87 CalinRomania 12 ноября 2011 | 23:48 Sau cum imi explici dorinta Romaniei de a sterge identitatea Moldovei atunci cand,in plin comunism in 1974 cu aniversarea a 500 de ani de la Batalia de la Vaslui in Romania a fost facut acest film :
-
#88 CalinRomania 12 ноября 2011 | 23:43 Aici vad o mica sceneta de teatru a unor copii ,elevi ai unei scoli din......Brasov !!! Deci nu in Moldova ci......Transilvania !!! Iata cum il cinstesc romanii pe Marele Stefan............
Este adevarat sceneta a fost realizata cu mijloacele avute la dispozitie..........Dar cel mai mult mi s-a parut comica situatia in care actorii vorbeau cu accent ....ardelenesc.....inclusiv Voievodul Moldovei ! :))).Si ce frumos canta corul de copii la sfarsit...........
-
#89 CalinRomania 12 ноября 2011 | 23:39 Draga Gebeleizis ,te rog frumos sa imi explici cum de "noi" romanii de la vest de Prut vrem sa "stergem" identitatea moldoveneasca ,din moment ce.........si acum m-am uitat un pic pe youtube........
-
#90 CalinRomania 12 ноября 2011 | 23:21 Читать далее -
#91 CalinRomania 12 ноября 2011 | 22:51 Читать далее -
#92 CalinRomania 12 ноября 2011 | 22:30 Читать далее -
#93 lvl100 12 ноября 2011 | 0:53 Gebeleizis: Tu nu esti in stare sa intelegi ca sunt si alte opinii privind destinul culturii si civilizatiei Moldovei
RM sau Principatul ? Nu le mai amesteca aiurea si nu mai folosi intentionat ambiguitati.
Gebeleizis:Un fenomen care in conditiile globalizarii si uniformizarii civilizatiei contemporane va reprezenta o sursa imprtanta pentru mentinerea caracterului specific a culturii intregii populatiei autohtone din spatiul carpato-danubiano-pontic.
Ca reprezentant al unei culturi ce reprezinta un proiect comun la latinofonilor estici sunt sincer interesat de orice progres in acest domeniu, chiar daca vine dintr-o directie care nu ne este favorabila ideologic.
Dar in cazul vostru, unde pana sa salvati spatiul carpato-danubiano-pontiic, inca nu sunteti in stare sa va salvati pe voi insiva, am sa-mi rezerv dreptul la scepticism.
-
#94 Gebeleizis 11 ноября 2011 | 23:58 #103 Mi se creaza impresia ca tu aiuresti absolut sau esti un simplu provocator. Ce fel de principat "moldo-gagauzia", ce fel de "produs al elitelor din Taraclia"? Ce are Stati si Stepaniuc cu subiectul discutat? Tu nu esti in stare sa intelegi ca sunt si alte opinii privind destinul culturii si civilizatiei Moldovei. Opinii care apreciaza aceasta cultura si civilizatie ca una originala, un fenomen unic, care merita sa fie mentinut si promovat. Un fenomen care in conditiile globalizarii si uniformizarii civilizatiei contemporane va reprezenta o sursa imprtanta pentru mentinerea caracterului specific a culturii intregii populatiei autohtone din spatiul carpato-danubiano-pontic. Sper ca nu va fi dificil sa intelegi gindul expus mai sus. In caz contra sunt dispus sa-l expun intr-o varianta mai populara. Am doar o singura rugaminte nu abera, nu invoca subiecte lipsite de sens de tipul "moldova-gagauzia", "elita din tarclia" etc.
-
#95 Gebeleizis 11 ноября 2011 | 23:37 #102 Eu vorbesc doar in numele meu - un om care tine la pamintul, poporul si credinta neamului meu. Un popor demn care a stiut sa-si creeze si sa-si apere tara si valorile cu care se identifica. Acestea sunt MOLDOVENII.
-
#96 lvl100 11 ноября 2011 | 21:17 Gebeleizis: Ipocriti sunt cei care neaga existenta unei valoroase culturi a Moldovei create pe parcursul multor secole
Incepi sa mega aberezi la un nivel absolut. Cine a negat vreodata cultura de sute de ani a Principatului ?
Sau tu inca apelezi la ideea halucinanta cu Principat = moldo-gagauzia ? Ca daca nu apreciem pe marile valori culturale ale prezentului ale daco-sarmatilor de peste Prut , pe Stati si Stepaniuc, negam toata cultura Principatului Moldova ?
Nu va neaga nimeni apatenenta la fostul Principat, dar e normal sa va judecam, dupa ce creati AZI in RM. Cronicarii nu sunt produsul elitelor din Taraclia, ci a unei societati de zeci de ori mai mari si mai complexe.
-
#97 razesu 11 ноября 2011 | 18:38
Ipocriti sunt cei care neaga existenta unei valoroase culturi a Moldovei create pe parcursul multor secole. Ipocriti sunt cei care intr-un mod obraznic impun moldovenilor o identitate pe care ei NU vor s-o accepte.Noi dorim sa fim moldoveni si punctum. Aceasta este vointa noastra care nu trebuie sa fie ignorata de cei care doresc relatii constructive cu noi, indeferent de faptul sunt veci din est sau vest
-nimeni nu neaga cultura Moldovei...dumneata poti sa fii ce-ti doresti....dar nu ai nici un drept sa vorbesti in numele tuturor moldovenilor....inca odata trebuie sa atrag atentia asupra unui lucru pe care voi il ignorati....sint mai multi moldoveni in afara granitelor RM decit in RM..nu ai nici un drept sa vorbesti in numele meu.....trebuie sa intelegi ca nu puteti abera despre moldovenism fara sa ne intrebati si pe noi....... -
#98 Gebeleizis 11 ноября 2011 | 0:32 #99 Ipocriti sunt cei care neaga existenta unei valoroase culturi a Moldovei create pe parcursul multor secole. Ipocriti sunt cei care intr-un mod obraznic impun moldovenilor o identitate pe care ei NU vor s-o accepte.Noi dorim sa fim moldoveni si punctum. Aceasta este vointa noastra care nu trebuie sa fie ignorata de cei care doresc relatii constructive cu noi, indeferent de faptul sunt veci din est sau vest.
-
#99 Gebeleizis 11 ноября 2011 | 0:23 #99 Da, este evident ca nu cunosti realitatea moldoveneasca. Nu citesti asa numitele ziare proromanesti din Moldova. Incearca sa intelegi: noi nu avem nevoie sa apartinem la un popor mai mare! Noi am trecut deja printr-oo astfel de experienta - poporul sovietic. Noi dorim sa ne cunoastem si sa ne promovam cultura si civilizatia noastra, care a fost creata si care s-a afirmat pe pamintul Moldovei. Noi nu dorim ca identitatea moldoveneasca sa fie dizovlata, sa dispara. Acei care sustin si promoveaza valorile moldovenesti (traditii, obiceiuri, limba, port etc.) BRAVO lor, chiar daca se autoconstientizeaza ca romani, rusi etc.
-
#100 lvl100 10 ноября 2011 | 15:29 Читать далее