Decorul obiectelor împletite din foi de porumb şi varietatea lor
Decorul pieselor se obţine pe diferite căi – prin însăşi structura împletirii, prin folosirea foilor de porumb vopsite în diferite infuzii de coloranţi naturali, prin aplicarea diferitor elemente decorative, care se coase pe obiectul împletit, prin garnisirea lui cu diferite detalii. Aplicarea elementelor decorative pot fi plasate în centrul obiectului sau asimetric.
Unul din cele mai răspîndite procedee de înfrumuseţare a obiectelor rămîne a fi îmbinarea diferitor tehnici de împletire: prin răsucire şi ajururi, obiectelor, prin folosirea pănuşilor de diferite nuanţe cromatice, obţinute din infuzii de diferite plante (din coji şi frunze de nuci verzi – nuanţa cafenie, din coji uscate de ceapă – nuanţa roşietică, din urzică – nuanţa verzuie ş.a.).
După gama cromatică şi varietăţile tehnologice arta împletitului din foi de porumb dă posibilitatea de a utiliza materia primă ieftină şi de a obţine obiecte de larg consum de înaltă ţinută estetică şi ecologică.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1468
- Populația:
- 1663 locuitori
Ţareuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țareuca și Țahnăuți. Satul Țareuca este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1663 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1468.