27 ianuarie 2011, 18:02 views 129562
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Împletitul din pănuşi de porumb

PorumbÎmpletirea fibrelor vegetale, mlajei, sălciei, papurei, etc. este o îndeletnicire foarte veche, premergătoare apariţiei ţesutului. Se ocupau cu împletitul îndeosebi bărbaţii şi diapazonul lucrărilor împletite era mare: de la case şi hambare împletite din nuiele, de la mijloace de transport şi de păstrare a produselor, pînă la mobilier, de la leagăne pentru copii şi coşuri de gospodărie pînă la pălării, jucării şi multe alte obiecte utile şi frumoase.

Materia primă pentru împletit se află la îndemîna omului, iar însuşi tehnica împletitului este o artă, care te ademeneşte să faci dintr-un fir de pai, pănuşi sau papură, nuiele obiecte necesare în gospodărie, ce te încîntă prin frumuseţea şi ecologia materiei prime, formelor şi tehnicii de executare.

Împletitul nu cere să ai ustensile complicate şi scumpe, să ai putere fizică în mîini şi o vedere excepţională. Obiectele împletite cer să fie lucrate calitativ, fapt, care necesită atenţie şi însuşirea corectă a principiilor tehnologice de împletire.

Pe parcursul secolelor tehnica împletiturilor din materiale ale naturii s-a îmbogăţit cu noi procedee de lucru ce au lărgit posibilităţile tehnico-decorative şi varietatea obiectelor produse de creatorii populari. Oferta permanentă în mediul rural la obiectele împletite a contribuit la apariţia unei pături de meşteşugari-împletitori, despre care se aminteşte în unele documente din epoca medievală. S-au dezvoltat şi centre ale împletitului, care sînt aşezate în preajma răspîndirii materiei prime. S-au remarcat în mod deosebit unele sate şi meşteşugari vestiţi în împletirea diferitor obiecte din materiale vegetale, atît la nordul cît şi la sudul republicii (Soroca, Teleneşti, Călăraşi, Cahul ş.a.).

 

Arta împletirii din foi de porumb

Noţiuni generale despre porumb şi recoltarea lui

Recoltarea pănuşilor şi păstrarea lor

Materiale şi ustensile pentru împletit

Procedee tehnice de împletire din pănuşi

Decorul obiectelor împletite din foi de porumb şi varietatea lor

Finisarea obiectelor din foi de porumb

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1656
Populația:
874 locuitori

Valea Trestieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Isăicani, Luminița, Odobești, Valea Trestieni şi Selișteni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Nisporeni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Valea Trestieni constituia 874 oameni. Satul Valea Trestieni a fost menționat documentar în anul 1656.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.