Festivalul Internaţional “Sub căciula lui Guguţă”
În primăvara anului 1998 teatrul de păpuşi ”Guguţă” iniţiază Festivalul Internaţional ”Sub căciula lui Guguţă”, prima ediţie a căruia a adunat păpuşari din diferite colţuri ale lumii. Juriul a fost compus din copii, a căror decizii erau pline de originalitate. Festivaluri de acest gen şi în proporţii atît de mari Chişinăul încă nu văzuse, astfel încît evenimentul s-a transformat într-o mare sărbătoare teatrală.
A II-a ediţie a Festivalului Internaţional ”Sub căciula lui Guguţă” s-a desfasurat la Chișinău între 17-21 aprilie 2000. La Festival au participat zece teatre - patru din Moldova, celelalte şase din România, Ucraina, Bulgaria, Belarusi, Rusia, Franţa.
Juriul a remarcat că trupele participante la ediţie ”au prezentat spectacole pline de acurateţe scenică, sensibilitate artistică, remarcîndu-se o plastică deosebită a mişcării şi animării scenice a personajelor-păpuşi” şi a acordat premii si diplome care au fost înmînate la închiderea festivalului.
A treia ediţie a Festivalului Internaţional ”Sub căciula lui Guguţă” s-a desfășurat la Chișinău în aprilie 2002 adunînd participanţi din diferite ţări şi numeroşi spectatori.
Între 21- 25 aprilie 2004, s-a desfăşurat cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși ”Sub căciula lui Guguță”. Timp de cinci zile, păpuşari din Franţa, Bulgaria, România, Rusia, Belarus şi Ucraina au prezentat spectacole pentru copii.
Prin acest festival publicul face cunoştință cu valorile culturale ale altor popoare, iar păpuşarii află mai multe despre tendinţele de dezvoltare a artei marionetelor la ora actuală, deoarece teatrul de păpuşi este în permanentă căutare de idei şi modele de Joc păpuşăresc.
Desfăşurarea Festivalului a fost susţinută de către Primăria municipiului Chisinau, Uniunea Teatrală din Moldova, Ministerul Culturii şi o serie de agenti economici.
Ediţia a cincea a Festivalului internaţional de păpuşi ”Sub căciula lui Guguţă” s-a desfăşurat între 17-21 aprilie 2007 la Chișinău. Evenimentul a demarat cu spectacolul ”În această viaţă” de Gheorghe Urschi. Pe scena Teatrului ”Guguţă” au urcat cele mai bune trupe de păpuşari din Franţa, România, Ucraina, Rusia, Bulgaria, Belarus şi Moldova. Din an în an sub căciula lui Guguţă încap tot mai mulţi participanţi ai acestui frumos eveniment. La ediţia a cincea, păpuşile au adunat în jurul lor un număr impunător de trupe din 12 teatre ale lumii.
Pe scena teatrului Guguţă au fost jucate spectacolele ”Copita de argint”, ”Castelul din Carpaţi”, ”Potcoava cu noroc”, ”Regele gol”, ”Pinocchio rămîne la şcoală”, ”Tîndală se însoară” şi nu numai. Toţi participanţii la bienală ai intrat în posesia trofeului festivalului - o statuetă ce îl reprezintă pe Guguţă sărind coarda.
Editia a VI-a a Festivalului Internațional de Teatru ”Sub Căciula lui Guguță” s-a desfășurat în perioada 7 - 12 aprilie 2009. 12 teatre din Franța, Bulgaria, Ucraina, Belarusi, Republica Moldova s-au reunit la Chișinău pentru a prezenta cele mai frumoase realizări. Pentru prima dată, la Festival au participat ”Theatre du Reve” şi Teatrul Muzical ”Coukisses” din Franţa, precum şi Teatrul ”Mariiki Pidghireanki” din Ivano-Frankovsk, Ucraina. Din Repulbica Moldova, au prezentat spectacole trei teatre - Teatrul ”V.Alecsandri” din Bălți, Teatrul Republican de Păpuși ”Licurici” şi Teatrul Municipal de Păpuși ”Guguţă”. Teatrul ”Guguță” a participat la festival cu spectacolul ”Luceafărul” după Mihai Eminescu în regia lui Victor Ștefaniuc.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1878
- Populația:
- 49 locuitori
Dermengi este un sat din cadrul comunei Budăi, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 49 de locuitori. Satul Dermengi a fost atestat documentar în anul 1878.