Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Dînga Igor

Igor Dînga – muzician și compozitor, fondator al formației „Cuibul”, producător muzical al formației „Zdob și Zdub”.

S-a născut la 25 iunie în anul 1968 în satul Slobozia, raionul Tiraspol, Republica Moldova. A absolvit școala medie de muzică, clasa – baian. A cîntat la chitară şi solo în ansamblul școlar. În timp ce şi-a satisfăcut serviciul militar la Sokoliniki, Moscova a avut fericita ocazie să asiste şi să fie în mijlocul evenimentelor legate de formarea, apoi de înflorirea muzicii rock din Rusia. Odată reîntors la Chișinău în anul 1989, visează să creeze o formaţie rock acasă.

Începînd cu anul 1990 lucrează în calitate de conducător artistic la Clubul Fabricii de Parfumerie şi Cosmetică „Viorica”, anume aici s-a şi format grupul, tot aici au avut loc primele repetiţii. În aceeaşi perioadă I. Dînga dă la facultate la Institutul de Arte „G. Muzicescu”, nu reuşeşte să ia examenul de admitere, visul, însă, îl îndeamnă să-ţi încerce norocul mai departe, astfel ajunge să studieze la Colegiul Muzical „Şt. Neaga din capitală”, specialitatea „dirijor al orchestrei de estradă”.

Astăzi I. Dînga şi formaţia sa „Cuibul” are la activ participarea la numeroase festivaluri, premii, avînturi, căutări, creaţie, apariţia de noi cîntece şi albumuri, nenumărate turnee. Muzica interpretată de formaţie nu îmbătrîneşte, îşi are ascultătorul său, ceea ce îi face să fie solicitaţi şi să participe activ la viaţa muzicală a republicii. Pentru a realiza un nou proiect, a promova trupa preferată a Moldovei grupul „Zdob şi Zdup” I. Dînga a lăsat pentru un timp la o parte formaţia sa, a făcut-o însă spre binele „zdubilor”, căci i-a reuşit pe deplin.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.