Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Boghean Valy

S-a născut la 21 septembrie 1977 în satul Bumbăta, Raionul Ungheni, Republica Moldova. Este mezinul familiei Boghean, cel de-al paisprezecelea copil. După cum mărturisea muzicianul însuşi într-un interviu „cei din familia Boghean sînt născuţi cu muzica în sînge”, mama şi tata cîntă, iar 7 dintre copiii familiei sînt muzicieni profesionişti, Valy deşi a absolvit doar Şcoala de muzică de la Corneşti, Ungheni, clasa trompetă, a „învăţat la facultăţi” împreună cu fraţii şi surorile, cizelîndu-şi talentul şi „îmblînzind cu dragoste” numeroase instrumente, „umbînd” la şcoala nesecatului izvor – cel al folclorului autentic.

A cîntat împreună cu formaţia fraţilor săi „Aghelia”, cunoscută în tot Ungheniul în perioada anilor 1993-1995. Apoi face parte din formaţia „Panoramic” ‒ 1995, iar în 1998 devine membru al formaţiei de jazz-rock „X-band”.

În anul 2002 se implică în proiectul „Anotimpurile dragostei”, desfăşurat sub egida Primăriei raionului Ungheni. În aceeaşi perioadă este membru al formațiilor „Trigon”, „Transbalkanica”, „The Shin”, „Boghean&Band”.

Participă la numeroase concursuri şi festivaluri, alegîndu-se cu locuri de frunte, reprezentîndu-şi ţara cu cinste. Curios este faptul, că cei din familie au fost din totdeauna cei mai pretenţioşi critici ai săi, iar dat fiind faptul că în familie sînt atîţea muzicieni, concurenţa a fost şi este mereu aprigă şi astfel doar după cel de-al 8-lea concurs şi Premiul Mare de la Festivalul Folcloric de la Mamaia din 2006, cei din familie au recunoscut că „mezinul este un muzician”.

Începînd cu anul 2010 şi-a început cariera solo. Se realizează ca solist-instrumentist și vocalist.

Primul său album solo „Doar ea” îl lansează în anul 2011. Iar în anul 2012 este membru al juriului la preselecția națională pentru concursul Eurovision.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.