Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Căpraru Ioana

S-a născut la 6 septembrie în anul 1952 în satul Cotihana, situat pe malul rîului Prut, raionul Cahul, Republica Moldova, într-o familie de ţărani. Tatăl Ioanei Căpraru cînta la fluier, fratele la acordeon iar un alt frate cunoaşte arta cîntatului „la solzi de peste”. Pe Ioana muzica a pasionat-o de mică, deja prin clasa a IV-a ştia ce-şi doreşte - să devină cîntăreaţă.

În anul 1975 absolveşte Şcoala de Iluminare Culturală „E. Sîrbu” de la Soroca. Pe parcursul anilor 1978 – 1982 studiază la școala medie de muzică „Șt. Neaga”. Iar începînd cu anul 1982 îşi continuă studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău.

Primii paşi pe scena profesionistă Ioana Căpraru îi face în anul 1971. A fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Miorița” (anii 1971-1972), apoi a orchestrei de muzica populară „Mugurel” (anii 1980-1990) și a orchestrei de muzica populară „Lăutarii” (din anul 1990). A colaborat cu orchestrele „Lăutarii”, „Plai Moldovenesc”, „Fluieraș”, „Mărțișor” , Orchestra Fraților Advahov. Pe parcursul întregii sale cariere artistice a înregistrat la Radio Chișinău multe cîntece populare.

La 28 octombrie 2006, Ioana Căpraru a lansat albumul „De dragul fetelor mele”. În ultimii ani a lansat două CD-uri: „De dragul fetelor mele”, înregistrat cu mai multe orchestre şi „Bună vreme, bun găsit” – cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros. Alte piese recente sînt cele intitulate „Sîrba ca la nord” şi „Puiul bunicuţei, pui”, „Fraţilor, rămîneţi fraţi!” (ultimul cîntec pe muzica Tatianei Popa, versurile lui Vasile Romanciuc).

În prezent, Ioana Căpraru este solistă a Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de soţul ei, violonistul şi dirijorul Vladimir Serbuşcă.

Titluri: Maestru în Arte -1993; Artistă a Poporului Republicii Moldova - 2009.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1939
Populația:
964 locuitori

Saharna Nouă este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buciușca, Saharna Nouă, Saharna. Satul Saharna Nouă este situate la o distanță de 15 km de orașul Rezina și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 964 de oameni. Satul Saharna Nouă a fost înființat în anul 1939.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.