Dohotaru Andrei

Andrei Dohotaru - artist plastic, laureat al mai multor premii în domeniu.

S-a născut la 13 decembrie 1962, în satul Vatici, raionul Orhei. Este fratele mai mic al artistului plastic Vasile Dohotaru. A studiat la școala din satul natal (1969-1977), Școala Tehnică Profesională nr. 3 din Chișinău (1978-1981). Între anii 1995-2000 și-a continuat studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Facultatea Arte Plastice și Design.

Potrivit Calendarului Național, în perioada 1983-2003, a activat în calitate de sculptor restaurator la Întreprinderea Științifică de Producere „Mold-Restaurare”. Concomitent, a fost sculptor la Studioul Republican de Artă Populară din Chișinău (1983-1990). Între anii 1988-1995, a pictat tablouri și icoane, a restaurat biserici.

Din anul 2000, oferă instruire în domeniul sculpturii. Dispune de un atelier care deține o turnătorie de mare capacitate, ceea ce-i permite sculptorului să fie unul dintre cei mai buni turnători de sculptură în bronz de mari dimensiuni și clopote. Este cunoscut pentru realizarea clopotelor bisericești create pentru parohiile și mănăstirile din R. Moldova și din străinătate.

Din 2016, se ocupă de confecționarea clopotelor bisericești după tehnologii vechi și de elaborarea noilor tehnologii. A creat clopotul în memoria cetățenilor decedați în războiul de pe Nistru, instalat în satul Corjova, raionul Dubăsari (2008), Clopotul și Răstignirea în satul Vatici (2013). A realizat monumente de for public: monumentul dedicat ostașilor căzuți pentru integritatea Republicii Moldova în conflictul de pe Nistru, instalat pe strada Mesager, Chișinău (Batalionul Fulger) (1997); monumentul în „Memoria Eroilor Securității Statului”, Serviciul Informații și Securitate (SIS) (2017); monumentul „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, Serviciul Securitate şi Pază de Stat (2018). Participant la restaurarea complexului memorial „Eternitate” (2006).

A restaurat monumentul „Mihai Eminescu” din scuarul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (2002). A confecționat mai multe lucrări: relieful „Onisifor Ghibu” (2005), „Pilonul Orașele înfrățite cu Chișinăul” (2019) ș.a. Lucrările sale au fost expuse la mai multe expoziții  din țară și de peste hotare. A fost distins cu Diploma de onoare a Primăriei municipiului Chișinău pentru promovarea imaginii municipiului Chișinău şi realizarea Pilonului turnat în bronz „Orașele înfrățite cu Chișinăul” etc. Din 2003 este președinte al Asociației Obștești „Arta pentru viață”, face voluntariat instruind copiii orfani în domeniul artelor.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1042 locuitori

Antoneşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leca și Antoneşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1042 de oameni. Satul Antonești a fost menționat documentar în secolul al XIX-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.