Raiu Alexandr

Alexandru Raiu - muzician, interpret.

S-a născut la 25 iulie 1951 la Chișinău. Din 1969 a cîntat în VIA "Speranța", cu care a ocupat locul I la Concursul Republican. Cu ansamblul "Speranța" în 1975 a devenit laureat al primului Festival al creației muncitorilor din întreaga Uniune. Cu același ansamblu în 1971, 1973-1974 el a lucrat pe ringul de dans "Tinerețea", care era iubit de chișinăuieni. Din 1975 a adunat VIA cu care a lucrat în mai multe restaurante din orașul Chișinău ("Porumbița", "Codru", "Moldova", "Inturist", "Cosmos" etc.).

În 1979-1980 a creat trupa "Варьете Молдавии", cu care mergea în turnee în mai multe orașe din Armenia: Leninakan, Kirovakan, Dilizhan, Kamo, Martuni, Akhalkalaki, Sevan, Echmiadzin.

În 1982 a lucrat în trupa "Contemporanul" (conducător artistic M. Dolgan) cu participarea solistului I. Suruceanu.

În 1987 a fost invitat în formația "Ecou" (conducător artistic P. Teodorovici) cu participarea lui A. Ciumac, A. Lazariuc. Apoi, P. Teodorovici a adunat o nouă trupă "Teodor "(numele a fost inventat de Alexandru Raiu), solistul căruia a devenit Gheorghe Țopa.

Din 1988 pînă în 1992, liderul trupei Teodor a devenit Filip Kirkorov.

Din anul 2000 s-a ocupat de lansarea albumului interpretului și compozitorului moldovean Alexandru Cosovan (toate versurile melodiilor au fost scrise de Alexandru Raiu).

Din 2005 a început să-și promoveze propriul proiect șanson, poeziile și muzica scriindu-le el însuși. Aranjamentele pentru primul album ("Copilăria în Chișinău") au fost realizate de A. Cosovan .

Mai tîrziu a terminat și cel de-al doilea album "Nu am încetat să iubesc" ("Любить не перестал")

În august 2008, a fost invitat să participe la concertul de gală al celei de-a XVI-a ediții a Festivalului din Altai, iar în decembrie - la Casa Filmului din Moscova, unde au cîntat și A. Mihailov, A. Pancratov-Ciornîi, V. Zolotuhin, A. Marțal, M. Vașukov, L. Teleșev, O. Ivanov, S. Liubavin, Jeka și mulți alți artiști din Rusia.

În 2010, a fost invitat să participe la televiziunea "La Minor" în cadrul emisiunii "К нам приехал...". În același an, a participat din nou la concertul de Gală al celui de-al XVIII-lea Festival în memoria lui M. Evdokimov în Altai.

În ianuarie 2011 a devenit laureat al festivalului "Гуляй душа" (or. Moscova).

În septembrie 2011 a ocupat locul III la Festivalul "Золотые огни Саратова".

În noiembrie 2011 a ocupat locul II în orașul Bataisk (Festivalul "Чёрная роза юга России"), locul I ("Interpretare"), locul I ("Performanță"), Premiul simpatia spectatorilor la Festivalul "Поспели вишни"(or. Nikopol, Ucraina - noiembrie 2011). Tot acolo a primit și un certificat-invitație în orașul Donețk, Ucraina.

În noiembrie 2011 a fost invitat la Moscova, unde a primit titlul de "MAESTRU AL ȘANSONULUI".

În februarie 2012 a devenit absolvent al festivalului "Чёрная роза" (Ivanovo, Rusia). Tot acolo a primit certificatul-invitație de participare la festivalul „Шансонъ у моря" (Sevastopol, Ucraina), unde a ocupat locul I.

În Voronej la festivalul „Старый двор" a ocupat locul II.

În 2012 a devenit cîștigătorul GRAND PRIX în Dnepropetrovsk la festivalul în memoria lui A. Dneprov și GRAND PRIX în Vladimir, la "Владимирский централ". În luna iulie al aceluiași an a devenit Laureatul celui de-al doilea festival internațional al cîntecelor de estradă și șanson „Музыка белых ночей" din Sankt Petersburg.

În 2013, a avut un concert solo în clubul-restaurant Butîrka (or. Moscova) unde a ocupat locul III și premiu pentru cele mai bune versuri pentru cîntece în Tver, la festivalul în memoria lui Mihail Krug.

A participat cu piesa sa „In memoria lui Igor Talkov" la concertul „Я вернусь..." în sala de concerte „Mir" (or. Moscova), pentru care a primit medalia "Сила России" cu ocazia împlinirii a 100 de ani a Forțelor Aeriene din Rusia.

Lucrează la cel de-al treilea album al său, "Посвящение", din care vor face parte piese noi dedicate lui S. Bodrov, K. Ogoniok, M. Krug, I. Talkov, M. Evdokimov, V. Vîsoțki...

În prezent, continuă cu plăcere să dea concerte și să participe la festivaluri.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1835
Populația:
956 locuitori

Ivanovca Nouă este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ivanovca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cimișlia și la 42 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Ivanovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1835.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.