Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 septembrie 2011, 14:15 views 6456
25 septembrie 2011, 14:15 views 6456

Hramul satului la Vărzărești

La 21 septembrie satul Vărzărești și-a serbat hramul cu mult fast și voie bună, adunînd cu ocazia sărbătorii mulți dintre originarii din sat plecați în lumea întreagă.

Comuna Vărzăreşti aflată într-o zonă bogată în păduri, vii şi livezi, are în componența sa două sate cu o vîrstă de şase secole. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni, la o distanţă de 70 km vest de Chișinău.

Prima atestare documentară a localității datează din 25 aprilie 1420, cînd Alexandru cel Bun întărea moşiile boierului Oană vornicul, în hotar cu mănăstirea Vărzăreşti. Mănăstirea Vărzăreşti, una dintre cele mai vechi mănăstiri de pe teritoriul Moldovei, exista deja la 1420. Probabil și satul era deja întemeiat la acea dată, însă documentele menționează localitatea Vărzărești abia la începutul secolului al XVI-lea, cînd prisaca și via de la Vărzărești erau întărite lui Ignat și rudelor sale.

Comuna Vărzărești este baștina multor personalități notorii, printre care scriitorii Ramil Portnoi, Ovidiu Creangă şi Efimia Ţopa, compozitorul Vasile Popovici, pictoriţa Lidia Mihăiescu, actriţele Ecaterina Bălan şi Maria Stoianov, radiojurnalista Valentina Ursu, savanţii Dumitru Lozovanu, Ion si Constantin Arion, Vasile Guţanu, celebrul vinificator Ion Neagu, luptătorii de talie olimpică Anatol Guidea şi Arcadie Ţopa.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
179 locuitori

Rubleniţa Nouă este un sat din cadrul comunei Rubleniţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Soroca și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 179 de oameni. Satul Rubleniţa Nouă a fost înființat în anul 1945.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.