Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 septembrie 2015, 15:21 views 11048
„Bâlciul Olarilor” – la Iurceni, Nisporeni (FOTO)
14 septembrie 2015, 15:21 views 11048

„Bâlciul Olarilor” – la Iurceni, Nisporeni (FOTO)

Cel mai longeviv eveniment cu participarea meşterilor populari din republică a avut loc ieri la Iurceni, Nisporeni. „Bâlciul Olarilor" a ajuns la a XXVII-a ediţie şi a reunit zeci de meşteri populari, relatează Mesager.

Evenimentul s-a desfăşurat în Parcul de cultură românească „Fântâna mare" din Iurceni, localitate care pe timpuri a fost o faimoasă vatră de olărit.

„Pe timpuri aici erau foarte mulţi olari, aproape jumătate dintre locuitorii satului erau olari, dar astăzi este doar unul. Noi însă păstrăm tradiţia", spune Ion Teleman, directorul Muzeului din Iurceni.

„Au plecat toţi peste hotare. Noi am rămas să ducem faima olăritului mai departe. Acest meșteșug are nişte secrete, ca să le povestesc ar fi o istorie întreagă", susține Gheorghe Panîru, olar.

Organizatorii afirmă că menirea evenimentului este de a promova şi asigura continuitate străvechiului meşteşug.

La concurs au participat 25 de meşteri olari, printre ei şi dinastia Triboi, care rămân a fi singurii care practică meșteșugăritul ceramicii negre.

Vizitatorii care şi-au petrecut această dumincă la Iurceni au fost încântaţi de eveniment. Priveliştea cu meşterii, care îi ajută pe copii să modeleze argila a atras vizitatorii şi a adus multă satisfacţie participanţilor la actul creaţiei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

localitati , Moldova , tirg , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
991 locuitori

Izvoare este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bezeni, Izvoare și Scăieni. Satul Izvoare este aşezat pe rîul Căinari și este situat la o distanță de 26 km de orașul Florești și la 156 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 991 de oameni. Prima mențiune a satului datează din 20 august 1588 cu denumirea de Lozeni (Lozăle).

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.