Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 iunie 2023, 11:30 Istoria artelor plastice views 31794
13 iunie 2023, 11:30 Istoria artelor plastice views 31794

Cornești – un oraș în inima Codrilor

Corneşti este un oraş în raionul Ungheni, Republica Moldova.  Amplasat în partea centrală a republicii, în zona Codrilor, oraşul Cornești este aproape cel mai înalt punct geografic din Moldova – la o altitudine medie de 314 m față de nivelul mării.

Odată cu construcţia căii ferate Chișinău-Ungheni pe culmea dealului de la Corneşti a apărut în anul 1867 un orăşel de corturi şi barăci unde se adăposteau cei 1500 de oameni care munceau la construcția căii ferate. În 1872 pe sectorul de construcţie Corneşti al căii ferate Chișinău-Ungheni a avut loc o grevă a muncitorilor care cereau majorarea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Guvernatorul a trimis în întîmpinarea lor un detaşament de cazaci, care i-a silit să se întoarcă la Corneşti. Conducătorii grevei au fost arestaţi, însă muncitorii au reluat lucrul numai după ce le-au fost satisfăcute revendicările. La 1 iunie 1875 a fost deschisă circulaţia regulată a trenurilor pe sectorul Chișinău - Ungheni. În anul 1884 noua aşezare de lîngă gară avea o populaţie de 76 de locuitori.

Între anii 1946 – 1956 Cornești a avut  statut de centru raional. În 1951 localitatea a căpătat statut de orăşel. Pînă în anii nouăzeci pe teritoriul orășelului Cornești au activat peste 40 de întreprinderi și organizații. La Corneşti a fost pusă în fucțiune prima bază de combatere a grindinei din republică. Aceasta a fost dotată cu radiolocatoare, rachete şi specialişti de înaltă calificaţie devenind un scut împotriva calamităţilor naturale.

Localitatea se află la  nord de rezervația naturală „Plaiul Fagului” care a fost creată în scopul conservarii și studierii uneia dintre cele mai pitorești și mai reprezentative ecosisteme ecologice silvice din zona Codrilor. Din împrejurimile localităţiiCornești îşi încep cursul patru rîuri: Bîc, Delia, Cula și Ichel. În localitate se află izvoare de ape minerale curative.

Datorită amplasării sale și izvoarelor curative din anul 1956 în localitate funcţionează Centrul Ftiziopneumologic de Reabilitare „Cornești”, destinat pentru copiii cu vîrstă între 3 și 11 ani bolnavi de tuberculoză. Copiii bolnavi sînt îngrijiți de un colectiv de medici, asistente medicale, învățători și educatori.

Cuvinte cheie:

turism , localitati , Moldova , Codrii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
8700 locuitori

Blijnii Hutor este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Blijnii Hutor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Slobozia și la 77 km de Chișinău. Populaţia satului Blijnii Hutor alcătuia 8700 de oameni în anul 2000. Satul Blijnii Hutor a fost întemeiat în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.