Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 mai 2024, 09:30 Stilurile dansului moldovenesc views 4137
În Moldova va fi restaurat Podul Eiffel
17 mai 2024, 09:30 Stilurile dansului moldovenesc views 4137

În Moldova va fi restaurat Podul Eiffel

În Republica Moldova va fi reabilitat Podul Eiffel, un pod metalic de cale ferată din Ungheni care traversează rîul Prut și care a fost proiectat de Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris.

Despre acest lucru s-a discutat în cadrul întrevederilor pe care le-a avut astăzi ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, cu autoritățile locale, în cadrul unei vizite de lucru la Ungheni, unde a discutat cu președintele raionului, Dionisie Ternovschi și cu primarul orașului Ungheni, Vitalie Vrabie, despre proiectele în derulare, dar și despre planurile de dezvoltare urbană.

După cum s-a menționat, cu suportul Uniunii Europene, Agenția de Dezvoltare Regională ”Centru” a implementat două proiecte, privind eficientizarea energetică a liceului Mihai Eminescu și îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare.

În 2024 au început alte două proiecte de revitalizare urbană. Va fi reabilitată o porțiune de drum pe străzile Ștefan cel Mare și Unghiului și reabilitat parțial podul peste calea ferată spre Dănuțeni. Valoarea proiectului este de 16,25 milioane de lei, 86,5% din fonduri provin de la FNDRL, iar restul din contribuția Primăriei Ungheni.

Al doilea proiect este despre dezvoltarea transportului în oraș: vor fi achiziționate 18 microbuze pentru transportul public. Proiectul are un cost total de 25,23 milioane de lei, 60% fiind finanțat de FNDRL, iar restul de Primăria Ungheni.

Discuțiile s-au referit și la potențialele soluții pentru reabilitarea Podului Eiffel (Podul de Flori) și Parcului Francez.
”Ambele obiective au potențialul de a pune Ungheniul pe harta turistică a țării noastre”, a menționat Andrei Spînu .

Podul feroviar de peste Prut de la Ungheni a fost construit în perioada 1876-1877, după proiectul arhitectului francez Gustave Eiffel, creatorul Turnului Eiffel din Paris. Podul a fost deschis pe 9/21 aprilie 1877, cu doar trei zile înainte ca Rusia să declare război Turciei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Podul Eiffel , restaurare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
113 locuitori

Schinoșica este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 113 oameni. Satul Schinoșica a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.