14 iulie 2024, 11:30 Muzica minorităţilor naţionale views 20935
Cimișlia – o istorie de 403 de ani
14 iulie 2024, 11:30 Muzica minorităţilor naţionale views 20935

Cimișlia – o istorie de 403 de ani

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. În subordinea administrativă a oraşului se află satele Bogdanovca Nouă, Bogdanovca Veche şi Dimitrovca.

Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău.  Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de oameni

Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 4 iulie 1620. Se presupune că datorită conlocuirii cu tătarii ciumecili, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia”. Tribul ciumecililor avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. Cuvîntul tătăresc “cimişia”, potrivit unei legende, înseamnă “bogăţie, bogat”. Există presupunerea că la venirea tătarilor moldovenii au parasit siliştea sau au fost izgoniţi din ea. Alţii consideră că băştinaşii au rămas să trăiască împreună cu tătarii.

În anul 1809 la Cimişlia a fost ridicată o biserică din lemn. Recensămîntul din anul 1817 fixa la Cimişlia 165 de gospodării.  Localitatea creşte şi peste zece ani (1827)  aici trăiesc 187 de familii care au în proprietate 442 de cai, 476 de stupi de albine, cirezi de vite cornute mari. Satul are 6 mori de vînt şi 42 de fîntîni pietruite. În anul 1840 Cimişlia capătă statut de tîrg, fiind fixate 2 iarmaroace mari pe an şi zile de piaţă în fiecare săptămînă.

În 1923 în Cimişlia erau 1100 de case cu o populaţie de 4922 de oameni, lucra fabrica de cărămidă, două mori cu aburi, o moară de vînt, 18 circiumi, 3 restaurante, un spital, primăria,  şcoala primară.  În anul 1927 începe electrificarea Cimișliei.

După cel de-al doilea război mondial se dezvoltă potenţialul economic al oraşului  în baza  înfiinţării  industriei de prelucrare a produselor agricole. Combinatul de producţie „Cimişlia” fabrica anual 18 mln. borcane convenţionale. Activau doua întreprinderi de construcţie-montaj şi de reparaţii: pentru prestarea serviciilor tehnico-sanitare şi repararea drumurilor.

Manifestările culturale din oraș, printre care Festivalul regional „Făt Frumos și Ileana Cosânzeana”, Festivalul Fanfarelor adună anual un mare număr de localnici şi oaspeţi ai oraşului. Oraşul Cimişlia este înfrăţit cu oraşele Vălenii de Munte, Hîrlău, şi Nowgorod Bobrzanski din Polonia.

Cuvinte cheie:

istoria , oraș , Cimișlia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
2717 locuitori

Popeasca este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Popeasca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ștefan Vodă și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2717 oameni. Satul Popeasca a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.