23 octombrie 2015, 15:33 Muzica minorităţilor naţionale views 10042
Cimişlia - oraşul unde paleta pictorilor prinde viaţă
23 octombrie 2015, 15:33 Muzica minorităţilor naţionale views 10042

Cimişlia - oraşul unde paleta pictorilor prinde viaţă

Timp de două săptămâni, Cimişlia a fost sursă de inspiraţie pentru creatorii de frumos. Impresionat de comunicarea cu oameni de creaţie din diferite ţări, la numeroasele tabere de creaţie la care a participat, cunoscutul pictor Victor Hristov a decis să organizeze un for internaţional al artiştilor plastici în localitatea sa de baştină. Evenimentul care a ajuns în această toamnă la cea de a 15 ediţie, a reunit artişti din Moldova, România, Belarus şi Ucraina.

Cunoscutul pictor belarus Anatolie Conţub a vizitat pentru prima dată Moldova. Deşi a fost invitat să participe la o tabără de creaţie în Serbia, artistul a decis să răspundă invitaţiei lui Victor Hristov de a veni la Cimişlia.

„Am descoperit o Moldovă frumoasă, o toamnă splendidă cu o paletă cromatică uimitoare", a menționat pictorul Anatolie Conțub.

Timp de două săptămâni, pictorii au imortalizat în schiţe locurile pitoreşti din Cimişlia.

„Am văzut Cimişlia şi în ploaie şi cu soare, şi în sărbătoare, și desfășurând multe evenimente culturale", a subliniat Luminița Ermurachi, artist plastic.

„Încercăm să redăm blândeţea toamnei. Cromatica ne bucură în fiecare clipă. Ne place starea asta de linişte şi de creativitate", a spus Iraida Ciobanu, artist plastic.

Lucrările, realizate de artişti de-a lungul anilor, înfrumuseţează mai multe spaţii publice din localitate.

Primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu a declarat că în rezultatul desfășurării acestor tabere de creație în patrimoniul orașului au fost acumulate peste 170 de lucrări.

În ultima zi a evenimentului, artiştii au avut şansa să participe la sărbătoarea vânătorilor, eveniment ce a servit drept o sursă inedită de inspiraţie pentru ei.

„M-au surprins chipurile bărbaţilor care au participat la vânătoare. Sunt caractere puternice, încerc să le redau în schiţele mele", a menționat o pictoriță din Ucraina.

Organizatorii evenimentului sunt de părere că dialogul dintre artişti, dar şi procesul de creaţie au fost fructuoase. a explicat artistul plastic Victor Hristov.

Lucrările pictorilor sunt apreciate şi de oamenii din localitate.

„Faptul că fiecare pictor care vine la tabăra de creaţie lasă câte 1-2 tablouri inspirate de Cimişlia, de împrejurimi, natură, case, oameni, constituie un film documentar în tablouri, vă daţi seama că în aceşti 15 ani este o bogăţie enormă", a spus cu mândrie Andrei Bargalu, locuitorul al orașului Cimișlia.

Autorităţile îşi propun să construiască un centru expoziţional modern, astfel încât tabăra de creaţie de la Cimişlia să aibă continuitate.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

natura , cultura , pictor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1655
Populația:
4119 locuitori

Logăneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Logăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Hîncești și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4119 oameni. Satul Logănești a fost menționat documentar în anul 1655.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.