Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 martie 2022, 16:15 Muzica din filme views 2158

Foto: gagauzinfo.md
02 martie 2022, 16:15 Muzica din filme views 2158

"Perioada renașterii și a speranței”. În Găgăuzia a avut loc festivalul "Mărțișor"

În casa de Cultură din satul Chirsovo (Gagauzia) a avut loc deschiderea Festivalului "Mărțișor Gagauziyada". Festivalul este pregătit de colectivele creative din întreaga autonomie și se desfășoară în mod tradițional la începutul primăverii, transmite moldovenii.md.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat la deschiderea festivalului. Evenimentul a inclus o expoziție și un tîrg de Arte decorative, ateliere tematice și un concert cu participarea artiștilor celebri din Găgăuzia.

"Anul acesta îl întîmpinăm Mărțișorul cu neliniște în suflet. Evenimentele care au loc în țara vecinilor noștri nu pot să nu ne îngrijoreze. Din păcate, nu am reușit încă să învățăm să ne respectăm și să ne apreciem reciproc - încă nu am învățat cum să rezolvăm diferențele de opinie printr-un dialog civilizat și să găsim un compromis. Primăvara este o perioadă a renașterii și a noi speranțe, de aceea sperăm că foarte curînd va fi pace. Sper că ne vom învăța lecția și în viitor vom transforma limbajul urii într-un limbaj al iubirii. Vom  învăța să ne iertăm reciproc greșelile și să învățăm cum să ne ajutăm reciproc să devenim mai buni. Doar așa vom putea construi împreună o lume mai bună, în care copiii noștri să trăiască în pace și armonie", a menționat Vlah.

Festivalul "Mărțișor Gagauziyada" are propriul său simbol unic - o păpușă în costum național. La finalul evenimentului, simbolul a fost transmis Casei de Cultură din satul Tomai, care va găzdui festivalul în 2023.

Cuvinte cheie:

Găgăuzia , Festival , Martisor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1889
Populația:
16606 locuitori
Logo

Drochia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Drochia. Amplasat în nordul republicii, oraşul Drochia este situat la o distanţă de 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 16 606 de locuitori. Înfiinţarea gării Drochia, în 1889, pe traseul de cale ferată Bălți-Ocnița, a stat la originea dezvoltării oraşului Drochia. Se consideră că numele oraşului provine de la pasărea dropie, care era anterior larg răspîndită în regiune.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.