Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 august 2016, 15:30 Muzica din filme views 7542
Pentru nașterea copilului autoritățile vor plăti suplimentar o indemnizație
30 august 2016, 15:30 Muzica din filme views 7542

Pentru nașterea copilului autoritățile vor plăti suplimentar o indemnizație

Pentru nașterea copilului pe teritoriul autonomiei Găgăuze, autoritățile din regiune vor plăti suplimentar o indemnizație unică. Decizia a fost adoptată la ședința Comitetului Executiv al autonomiei.

Șeful direcției sănătate și protecție socială din Găgăuzia, Alexei Zlatovcen a prezentat proiectul de decizie a Comitetului Executiv care vizează stimularea natalității în Găgăuzia.

Astfel, pentru nașterea primului copil, autoritățile din regiune vor aloca locuitorilor din autonomie 400 de lei. Pentru al doilea și toți următorii copii – 600 de lei. Pot obține indemnizația cît persoanele asigurate, atît și cele neasigurate.

„Indemnizația se acordă la cererea persoanei. Aceasta poate fi mama copilului, sau în caz de deces al mamei – reprezentantul legal al copilului", a spus Zlatovcen.

La momentul întocmirii cererii, copilul trebuie să fie înregistrat la oficiul stării civile din teritoriul autonomiei. Decizia Comitetului Executiv al Găgăuziei va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Astfel, indemnizația va putea fi primită pentru copiii născuți după această dată.

Șeful autonomiei, Irina Vlah a subliniat că această indemnizație, care va fi plătită suplimentar indemnizației din partea guvernului Republicii Moldova, va fi „un bun ajutor pentru mame".

„Pentru noi este foarte important ca natalitatea la noi în Găgăuzia să nu scadă, ci doar să crească. Am luat decizia de a sprijini mamele. Am inclus în buget mijloace în acest scop. Banii vor fi alocați suplimentar la indemnizația oferită de stat", a subliniat Irina Vlah.

În 2015, în autonomie s-au născut o mie 852 de copii. Situația demografică în regiune, în mod tradițional, este mai bine decît în ansamblu pe țară. În autonomie, anual, se înregistrează un spor natural al populației și una dintre cele mai scăzute mortalități din Republica Moldova.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului pentru persoanele asigurate, cît și pentru persoanele neasigurate în Republica Moldova este de 3 mii 100 de lei pentru primul copil și 3 mii 400 de lei pentru următorul copil.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

indemnizatii , copii , Găgăuzia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
0 locuitori

Crasnaia Besarabia este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 87 km de Chișinău. Satul Crasnaia Besarabia este în prezent o localitate depopulată. Satul Crasnaia Besarabia a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.