Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
17 iulie 2013, 16:25 Cetatea Orhei views 15933
17 iulie 2013, 16:25 Cetatea Orhei views 15933

Ziua satului la Pereni


Foto: trm.md

Tradiţia şi folclorul s-au născut la sat. După acest principiu s-au ghidat autorităţile locale din satul Pereni, Hînceşti, care au vrut să menţină tradiţia şi au reabilitat Casa de Cultură din localitate. Inaugurarea imobilului renovat a fost cu mare fast şi a avut loc chiar de Ziua Satului.

După 40 de ani de aşteptare, locuitorii satului Pereni au un centru de cultură complet renovat şi modernizat, informează trm.md.

„Casa de Cultură e foarte frumoasă”, spune un locuitor al satului.

„Bineînțeles, e o mîndrie pentru toată localitatea. Oamenii de la sat merită să aibă condiții pentru a-și trăi viața decent și nu ne rămîne decît să fim mai grijulii și mai atenți”, susţine o altă locuitoare.

Primarul de Pereni, Nicolae Andronic, spune că a fost făcută o reconstrucţie completă, fiind procurate şi 300 de scaune pentru sala festivă. „Vrem să le facem condiţii bune, ca satele noastre să reînvie la viață și să aibă unde să lucreze”, subliniază primarul.

Cu prilejul evenimentului, meşterii populari şi-au expus lucrările, gospodinele s-au întrecut la pregătit bucate, iar vinificatorii şi-au etalat licorile.

Ion Similică, directorul Casei de Cultură, spune că, în aşa condiţii, e şi o altă poftă de muncă. „Pe lîngă aceasta activează ansamblul vocal, un colectiv mixt de băieți și fete „Vatra Satului”, sînt soliști și grupul de bătrîni cu care facem șezători, prezentăm unele obiceiuri vechi”, susţine Ion Similică.

Lucrările de reconstrucţie a Casei de Cultură din Pereni au costat în jur de un milion de lei, bani proveniţi din bugetul de stat, cel raional şi cel local.

Cuvinte cheie:

tradiții , istoria , localitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
2308 locuitori

Zastînca este un sat şi comună din raionul Soroca. Zastînca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 1 km de orașul Soroca și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2308 oameni. Satul Zastînca a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.